Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Przepisy wracają i znów będą się pojawiać częściej. To brzmi jak moje postanowienie połowoROCZNE. Tak jak widzieliście na instagramie @positiveat przez długi weekend sprawdzałam przepisy na różne dania. Nie mogło obejść się bez zdrowych słodyczy, które moi kochani goście szybko spożyli. Co do okruszka! ♥ Mam nadzieję, że wam też tak zasmakują.
Sprawdź również inne moje przepisy z truskawkami! Znajdziesz je w deserach – truskawkowo-kokosowe crumble i mus truskawkowy w kakaowym puddingu CHIA.
Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami
Podczas weekendu miałam okazję zabrać koszyk i iść na prawdziwe pole truskawkowe. Wraz z siostrą, w niecałe 10 minut, uzbierałyśmy parę kilo (bio) truskawek. Równie szybko zniknęły po zaniesieniu ich do domu. Część z nich użyłam do razowych bułeczek drożdżowych. Przepis na bułki drożdżowe jest niczym innym jak przerobioną wersją z lepszym zamiennikiem, czyli mąką pszenną pełnoziarnistą – typu 1850. To oczywiste, że nie wychodzą tak puszyste i miękkie jak te z oczyszczonej mąki pszennej. Za to mają inne walory. Dietetyczne bułeczki razowe są chrupiące, sycące (po jednej miałam dosyć!) i z wilgotnym środkiem. ♥ Zdecydowanie przebijają zwykłe buły drożdżowe. Przepis na te dietetyczne bułeczki drożdżowe ulepszyłam o biały ser, który wzbogaca je w dodatkowe składniki odżywcze. To krok, który możecie pominąć, jeżeli nie lubicie bułeczek z twarogiem.
Pełnowartościowa kruszonka z otrąb pszennych
Przepis na zwykłą kruszonkę to połączenie margaryny z cukrem i mąką pszenną. Ze względu na tytuł dietetyka klinicznego nie mogę pozwalać na takie błędy dietetyczne w swojej kuchni 😉 Popróbowałam, pokombinowałam i mam pełnowartościową kruszonkę, której przepis zawiera: otręby pszenne, wiórki kokosowe i cukier… kokosowy. Jako spoiwo,do kruszonki dodałam masło, ale do wyboru był jeszcze olej kokosowy, koniecznie w formie stałej lub schłodzony.
Dlaczego mąka pełnoziarnista do ciasta drożdżowego?
Jak się okazuje mąka o typie 500 a typie 1850 znacząco różni się składem chemicznym. Otóż typ mąki podzielony przez 1 000 określa ilość popiołu, czyli zawartość składników mineralnych, które zostają po spaleniu produktu. To oznacza, że w mące wrocławskiej będzie jedynie 0,5% popiołu. W mące graham, której ja użyłam do bułek drożdżowych, będzie aż 1,85% składników mineralnych. Śledząc tabele wartości odżywczych, zauważyłam że zmiana mąki na inną mąkę o typie 50 jednostek wyższym, zwiększa zawartość poszczególnych składników mineralnych w produkcie nawet 2-krotnie! Mówię tu o cynku, magnezie, wit. B6, tiaminie i niacynie. Na przestrzeni miesięcy, zamiana typu mąki na wyższy, jest bardzo opłacalna. Pomoże zaoszczędzić na suplementach diety.
Przepis na dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem
Składniki
/8 sztuk/
ZACZYN
łyżka cukru
szczypta mąki pszennej
½ szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży – prawie ½ opakowania
CIASTO DROŻDŻOWE
2 jajka
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
/LUB/ 100 g mąki pszennej typ 500/550 + 250 g mąki pełnoziarnistej
80 g masła (płynnego)
5 łyżek cukru lub jego zamienników
DODATKI
oczyszczone, suche truskawki wg uznania; min. 300 g
100 g białego sera
1 łyżka cukru kokosowego
KRUSZONKA
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru kokosowego
3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła (stały)
Zrób zaczyn, czyli pokrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem, zasyp cukrem i mąką. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odczekaj. W tym czasie przesiej mąkę,wbij jajka, dosyp cukier i wyrabiaj ciasto. Dolej ostudzone (!) płynne masło, zagnieć i następnie dodaj wyrośnięty zaczyn. Zagniataj ciasto dopóki nie będzie odchodzić od ręki lub ścianek miski.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2h.
>>Zwykłe ciasto drożdżowe podwaja swoją objętość jednak mąka graham jest cięższa i może to zająć więcej czasu lub po prostu ciasto nie urośnie aż tak.
Po odczekaniu, na stolnicy podsypanej mąką, rozłóż ciasto i wyłóż rozgnieciony twaróg wymieszany z cukrem kokosowym. Posyp drobno pokrojonymi truskawkami. Zwiń ciasto jak roladę i pokrój w poprzek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki, zachowując między nimi odstępy.
>>Możesz podsypać spód bułeczek płatkami owsianymi lub płatkami migdałowymi aby łatwiej odchodziły od papieru.
Przed wstawieniem do piekarnika posyp kruszonką: tłuszcz połącz palcami z cukrem, wiórkami i otrębami. Ozdobione bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 25-30 min.
>>Zwróć uwagę na temperaturę mleka do zaczynu! Nie może być zbyt gorące, bo drożdże nie urosną. Jeżeli zaczyn nie będzie pracował, zrób kolejny. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągu. Powinno się je przykryć np. folią spożywczą.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.