Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Przepisy wracają i znów będą się pojawiać częściej. To brzmi jak moje postanowienie połowoROCZNE. Tak jak widzieliście na instagramie @positiveat przez długi weekend sprawdzałam przepisy na różne dania. Nie mogło obejść się bez zdrowych słodyczy, które moi kochani goście szybko spożyli. Co do okruszka! ♥ Mam nadzieję, że wam też tak zasmakują.

 

Sprawdź również inne moje przepisy z truskawkami! Znajdziesz je w deserachtruskawkowo-kokosowe crumble i mus truskawkowy w kakaowym puddingu CHIA.

 

Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami

Podczas weekendu miałam okazję zabrać koszyk i iść na prawdziwe pole truskawkowe. Wraz z siostrą, w niecałe 10 minut, uzbierałyśmy parę kilo (bio) truskawek. Równie szybko zniknęły po zaniesieniu ich do domu. Część z nich użyłam do razowych bułeczek drożdżowych. Przepis na bułki drożdżowe jest niczym innym jak przerobioną wersją z  lepszym zamiennikiem, czyli mąką pszenną pełnoziarnistą – typu 1850. To oczywiste, że nie wychodzą tak puszyste i miękkie jak te z oczyszczonej mąki pszennej. Za to mają inne walory. Dietetyczne bułeczki razowe są chrupiące, sycące (po jednej miałam dosyć!) i z wilgotnym środkiem. ♥ Zdecydowanie przebijają zwykłe buły drożdżowe. Przepis na te dietetyczne bułeczki drożdżowe ulepszyłam o biały ser, który wzbogaca je w dodatkowe składniki odżywcze. To krok, który możecie pominąć, jeżeli nie lubicie bułeczek z twarogiem. 

dietetyczne bułeczki drożdżowe

 

Pełnowartościowa kruszonka z otrąb pszennych

Przepis na zwykłą kruszonkę to połączenie margaryny z cukrem i mąką pszenną. Ze względu na tytuł dietetyka klinicznego nie mogę pozwalać na takie błędy dietetyczne w swojej kuchni 😉 Popróbowałam, pokombinowałam i mam pełnowartościową kruszonkę, której przepis zawiera: otręby pszenne, wiórki kokosowe i cukier… kokosowy. Jako spoiwo,do kruszonki dodałam masło, ale do wyboru był jeszcze olej kokosowy, koniecznie w formie stałej lub schłodzony. 


Dlaczego mąka pełnoziarnista do ciasta drożdżowego?

Jak się okazuje mąka o typie 500 a typie 1850 znacząco różni się składem chemicznym. Otóż typ mąki podzielony przez 1 000 określa ilość popiołu, czyli zawartość składników mineralnych, które zostają po spaleniu produktu. To oznacza, że w mące wrocławskiej będzie jedynie 0,5% popiołu.  W mące graham, której ja użyłam do bułek drożdżowych, będzie aż 1,85% składników mineralnych. Śledząc tabele wartości odżywczych, zauważyłam że zmiana mąki na inną mąkę o typie 50 jednostek wyższym, zwiększa zawartość poszczególnych składników mineralnych w produkcie nawet 2-krotnie! Mówię tu o cynku, magnezie, wit. B6, tiaminie i niacynie. Na przestrzeni miesięcy, zamiana typu mąki na wyższy, jest bardzo opłacalna. Pomoże zaoszczędzić na suplementach diety.

 

bułeczki z truskawkami

Przepis na dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Pełnoziarniste bułeczki drożdżowe
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
25 min
Total Time
2 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
25 min
Total Time
2 hr
Ingredients
  1. ZACZYN
  2. łyżka cukru
  3. szczypta mąki pszennej
  4. ½ szkl. ciepłego mleka
  5. 4 dag drożdży - prawie ½ opakowania
  6. CIASTO DROŻDŻOWE
  7. 2 jajka
  8. 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 100 g mąki pszennej typ 500/550 + 250 g mąki pełnoziarnistej
  9. 80 g masła (płynnego)
  10. 5 łyżek cukru lub jego zastępników
  11. DODATKI
  12. oczyszczone, suche truskawki wg uznania; min. 300 g
  13. 100 g białego sera
  14. 1 łyżka cukru kokosowego
  15. KRUSZONKA
  16. 1 łyżka otrąb pszennych
  17. 2 łyżki wiórków kokosowych
  18. 2 łyżki cukru kokosowego
  19. 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła (stały)
Instructions
  1. Zrób zaczyn, czyli pokrusz drożdże, zalej ciepłym mlekiem, zasyp cukrem i mąką. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odczekaj.
  2. W tym czasie przesiej mąkę,wbij jajka, dosyp cukier i wyrabiaj ciasto. Dolej ostudzone (!) płynne masło, zagnieć i następnie dodaj wyrośnięty zaczyn.
  3. Zagniataj ciasto dopóki nie będzie odchodzić od ręki lub ścianek miski.
  4. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-2h.
  5. Zwykłe ciasto drożdżowe podwaja swoją objętość jednak mąka graham jest cięższa i może to zająć więcej czasu lub po prostu ciasto nie urośnie aż tak.
  6. Po odczekaniu, na stolnicy podsypanej mąką, rozłóż ciasto i wyłóż rozgnieciony twaróg wymieszany z cukrem kokosowym.
  7. Posyp drobno pokrojonymi truskawkami.
  8. Zwiń ciasto jak roladę i pokrój w poprzek.
  9. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki, zachowując między nimi odstępy.
  10. Możesz podsypać spód bułeczek płatkami owsianymi lub płatkami migdałowymi aby łatwiej odchodziły od papieru.
  11. Przed wstawieniem do piekarnika posyp kruszonką: tłuszcz połącz palcami z cukrem, wiórkami i otrębami.
  12. Ozdobione bułeczki włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 25-30 min.
Notes
  1. Zwróć uwagę na temperaturę mleka do zaczynu! Nie może być zbyt gorące, bo drożdże nie urosną. Jeżeli zaczyn nie będzie pracował, zrób kolejny.
  2. Ciasto powinno rosnąć w ciepłym miejscu, z dala od przeciągu. Powinno się je przykryć np. folią spożywczą.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/
dietetyczne fit bułeczki z truskawkami


bu

Dietetyczne bułeczki drożdżowe z truskawkami
Oceń wpis!

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close