Przepis na doskonały bób

Letnie warzywo – bób w kuchni
Obserwuję kilka grup kulinarnych na facebooku i ostatnio na moją tablicę coraz więcej trafiało przepisów na bób. Amatorzy gotowania przechwalali się, że rozpoczynają sezon, radzili gdzie bób jest najtańszy i inne takie. Czytając to dzień w dzień, w końcu się ugięłam i zaopatrzyłam się w półkilogramową paczkę bobu. Przepisów na stronach przewijało się tak dużo, że trudno mi było się zdecydować na jeden. Wypróbowałam kilka i wybrałam dwa najlepsze przepisy na bób.
Bób już parę razy przewijał się na blogu, robiłam z niego zupę i pastę do pieczywa. Oba przepisy podbiły moje kubki smakowe, więc trudno mi było się oprzeć przed potrawą ze świeżego bobu.
Więcej na temat wartości odżywczych bobu znajdziesz w poście: kliknij -> ZUPA Z BOBU
Jak ugotować bób
Bób należy do roślin strączkowych, które z reguły należy moczyć na noc w wodzie.Pozwala to zredukować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe po ich spożyciu. Młody bób wystarczy moczyć 1-3 h przed gotowaniem. Gdy brakuje ci czasu możesz pominąć ten proces, a do garnka z bobem wrzucić parę nasion kminku.
♦ 1 szklanka bobu = 2 szklanki wody
♦ Osól wodę – 1 łyżeczka soli na 1 kg bobu
♦ Bób wrzuć do wrzątku
♦ Gotuj na dużym ogniu
♦ Młody bób 15-20 min / Stary bób 30-50 min
Przepisy na doskonały bób
Przepis na delikatny bób z zieloną pietruszką
Składniki
/2 porcje/
-500 g młodego, świeżego bobu
natka pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Wymoczony bób, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj na dużym ogniu przez 15-20 min. Odcedź i zalej zimną wodą.
Wg uznania obierz bób. Jeżeli nie obierasz, natnij każde ziarenko, aby łatwiej go zamarynować. Bób marynuj w ciepłej oliwie, z sokiem z cytryny, posól i dodaj świeżego pieprzu.
Całość dokładnie wymieszaj z posiekaną natką pietruszki
Przepis na bób z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką
Składniki
/2 porcje/
500 g świeżego, młodego bobu
oliwa z oliwek extra virgin
ząbek czosnku
przyprawa wędzona papryka / papryka słodka
suszone pomidory 6 szt.
Wymoczony bób, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj na dużym ogniu przez 15-20 min. Odcedź i zalej zimną wodą. Wg uznania obierz bób. Jeżeli nie obierasz, natnij każde ziarenko, aby łatwiej go zamarynować.
Na patelni przygotuj marynatę z 4 łyżek oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki, posiekany czosnek i szczyptę świeżego, czarnego pieprzu. Po chwili pomieszaj i wrzuć pokrojone suszone pomidory. Dodaj bób i dokładnie wymieszaj całość.
>>Podane składniki są na 2 porcje.
>>Obieranie bobu zajmuje ok. 15 min, sama uważam, że warto 😉
>Dodaj ostrości, dosypując chilli pieprzu cayenne. Nie przesadź z ilością! Wystarczy bardzo mała szczypta.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Ja zazwyczaj jem bób tyko z solą i masełkiem. Czas wprowadzić nieco nowości do sposobu podawania. Dziękuję na smaczne inspiracje. 🙂
Gotowany bób najlepszy jest ze świeżym koperkiem dodanym do gotowania. Idealnie nadaje się do sałatek, pasty i oczywiście do zjedzenia bezpośrednio po ugotowaniu 🙂