Przepis na doskonały bób

Przepis na doskonały bób

Letnie warzywo – bób w kuchni

 

Obserwuję kilka grup kulinarnych na facebooku i ostatnio na moją tablicę coraz więcej trafiało przepisów na bób. Amatorzy gotowania przechwalali się, że rozpoczynają sezon, radzili gdzie bób jest najtańszy i inne takie. Czytając to dzień w dzień, w końcu się ugięłam i zaopatrzyłam się w półkilogramową paczkę bobu. Przepisów na stronach przewijało się tak dużo, że trudno mi było się zdecydować na jeden. Wypróbowałam kilka i wybrałam dwa najlepsze przepisy na bób. 

 

Bób już parę razy przewijał się na blogu, robiłam z niego zupę i pastę do pieczywa. Oba przepisy podbiły moje kubki smakowe, więc trudno mi było się oprzeć przed potrawą ze świeżego bobu.

 

Więcej na temat wartości odżywczych bobu znajdziesz w poście: kliknij -> ZUPA Z BOBU

 

przepis na bób

 

Jak ugotować bób


Bób należy do roślin strączkowych, które z reguły należy moczyć na noc w wodzie.Pozwala to zredukować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe po ich spożyciu. Młody bób wystarczy moczyć 1-3 h przed gotowaniem. Gdy brakuje ci czasu możesz pominąć ten proces, a do garnka z bobem wrzucić parę nasion kminku

 

♦  1 szklanka bobu = 2 szklanki wody

♦  Osól wodę – 1 łyżeczka soli na 1 kg bobu

♦  Bób wrzuć do wrzątku 

♦  Gotuj na dużym ogniu 

♦  Młody bób 15-20 min / Stary bób 30-50 min

 

 

Przepisy na doskonały bób


Przepis na delikatny bób z zieloną pietruszką 

 

bób z oliwą i pietruszką

 

Składniki

/2 porcje/

-500 g młodego, świeżego bobu 

natka pietruszki 

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 

2 łyżki soku z cytryny 

sól, pieprz 

 

 

Wymoczony bób, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj na dużym ogniu przez 15-20 min. Odcedź i zalej zimną wodą. 

Wg uznania obierz bób. Jeżeli nie obierasz, natnij każde ziarenko, aby łatwiej go zamarynować. Bób marynuj w ciepłej oliwie, z sokiem z cytryny, posól i dodaj świeżego pieprzu. 

Całość dokładnie wymieszaj z posiekaną natką pietruszki 

 

bób z papryką wędzoną

Przepis na bób z suszonymi pomidorami i wędzoną papryką 

 

Składniki 

/2 porcje/

500 g świeżego, młodego bobu 

oliwa z oliwek extra virgin 

ząbek czosnku 

przyprawa wędzona papryka / papryka słodka 

suszone pomidory 6 szt. 

 

 

Wymoczony bób, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj na dużym ogniu przez 15-20 min. Odcedź i zalej zimną wodą. Wg uznania obierz bób. Jeżeli nie obierasz, natnij każde ziarenko, aby łatwiej go zamarynować. 

Na patelni przygotuj marynatę z 4 łyżek oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki, posiekany czosnek i szczyptę świeżego, czarnego pieprzu. Po chwili pomieszaj i wrzuć pokrojone suszone pomidory. Dodaj bób i dokładnie wymieszaj całość. 

 

>>Podane składniki są na 2 porcje. 

>>Obieranie bobu zajmuje ok. 15 min, sama uważam, że warto 😉 

>Dodaj ostrości, dosypując chilli pieprzu cayenne. Nie przesadź z ilością! Wystarczy bardzo mała szczypta. 

 

bób z suszonymi pomidorami

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.