KOKOSOWE CRUMBLE Z TRUSKAWKAMI

Co to jest crumble?
Uwielbiam śniadania na słodko, szczególnie takie z dużą ilością owoców. Musiałam oderwać się od nudy panującej w moich śniadaniach ostatnio. Zainspirowało mnie ciasto drożdżowe, na którym była kruszonka. Przez to stworzyłam przepis, który jest ostatnio najlepszym śniadaniowym rozwiązaniem, czyli kokosowe crumble – lekki posiłek na ciepło. Krótko mówiąc są to owoce najczęściej sezonowe zapiekane pod kruszonką. Zdrowe i pyszne!
Kruszonka zawsze kojarzyła mi się z jabłecznikiem mojej mamy. Jako dietetyk nadal chce się cieszyć smakiem znanych mi ciast, ale zmuszona jestem do modyfikacji przestarzałych przepisów. Na rynku jest pełno nowych produktów i warto podążać wraz z modą. Jest coraz większa świadomość wśród konsumentów. Producenci muszą stawiać cz♥oła naszym wymaganiom i dbać o jakość swoich produktów. W ten sposób tym razem ze sklepowej półki wybrałam mąkę kokosową o niesamowitym zapachu. Uwierzcie mi, to uzależnia! Nagle chciałam ją dodawać do każdego deseru. Jednak to trudny produkt i trzeba z nim wiele eksperymentować zanim znajdzie się idealne proporcje. Wykorzystałam mąkę kokosową w zamian za tradycyjną w przepisie na kruszonkę – pszenną. Opłacało się! Aromat z mąki wypełnił całą moją kuchnię słodkim zapachem. Śniadanko idealne na rozbudzenie zmysłów w sobotni poranek ♥
Przepis na kokosowe crumble z truskawkami
Składniki
/3 porcje/
truskawki/maliny/jeżyny
2 łyżki mąki kokosowej
40 g płatków owsianych
30 g oleju kokosowego
1 łyżka syropu z agawy/miodu/cukru kokosowego
Truskawki układamy w żaroodpornym naczyniu. Mąkę kokosową, płatki owsiane, syrop z agawy i olej (najlepiej w formie stałej) łączymy i delikatnie ugniatamy palcami do powstania kruszonki. Posypujemy nią truskawki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10 min, do zarumienienia.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.