Grilluj na zdrowie!

Grilluj na zdrowie!

Czas rozpalić grilla!

Sezon grillowy rozpoczął się wraz z majówką i piękną pogodą. Grillowanie to najczęstsza rozrywka podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną. Ale co zrobić, żeby ten niewinny grill nie powodował groźnych konsekwencji zdrowotnych? 

 

Zimą zmagamy się ze smogiem, latem grillujemy. Skąd takie negatywne porównanie?

 

Podczas obu procesów wydzielają się toksyczne związki nazywane dioksynami. Wyróżniono aż 200 takich szkodliwych substancji. Głównym źródłem dioksyn jest spalanie odpadów gospodarczych w domostwach, wypalanie śmieci i pożary lasów. Ekologiczna organizacja Robin des Bois opisuje, że dwugodzinny grill powoduje przekroczenie norm emisji dioksyn w najbliższej okolicy. A co jeśli sąsiedzi wpadną na podobny pomysł w sobotni wieczór? 

Dioksyny są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na działanie rakotwórcze. Przy grillu nie powinny przebywać kobiety w ciąży, dlatego że dioksyny zwiększają ryzyko poronienia!

Jak chronić się przed dioksynami? Sprawdź niżej w zasadach bezpiecznego grillowania. 

 

Kolejną groźną substancją są produkty reakcji przeprowadzanej w wysokie temperaturze. Heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) powstają w produktach wysokobiałkowych. Do takich należy zaliczyć mięso i ryby. Mądre grillowanie ogranicza ich ilość. A konsekwencje są naprawdę poważne – HAA są związkami prawdopodobnie rakotwórczymi

 

Ostatnimi w moim rankingu są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Z chemii prawdopodobnie wiecie, że nieustannie krążą w powietrzu, zwłaszcza obok terenów przemysłowych. WWA to kolejny czynnik rakotwórczy. Dlatego czym prędzej przejdź do zasad bezpiecznego grillowania. 


Zasady grillowania

Jak bezpiecznie i zdrowo grillować? 

Zasada grillowania jest prosta. 

  • Wybieraj chude mięso na grilla tj. kurczak czy indyk. Spalony tłuszcz to siedlisko toksycznych substancji.
  • Mięso nie powinno stykać się bezpośrednio z rusztem ani ogniem.
  • Używaj jednorazowych tacek do grillowania.
  • Podziel mięso na małe kawałki aby maksymalnie skrócić jego czas grillowania.
  • Odkrawaj przypalone fragmenty.
  • Grilluj na złocisty kolor, nie przypiekaj!
  • Po upieczeniu zdejmij jak najszybciej z grilla, nie zostawiaj.
  • Grilluj warzywa! Mają mało białka i w ciągu kilku minut są gotowe. 

jak grillować warzywa

A zatem, bezpiecznego i zdrowego grillowania w najbliższy wieczór! 
Zostaw komentarz jeżeli cenisz sobie wspólne grillowanie ♥



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *