Kakaowy pudding chia z masłem orzechowym

Kakaowy pudding chia z masłem orzechowym

Pudding chia – moda czy zdrowy produkt?

Pomysłów na pudding chia jest milion a może trochę więcej. Nic w tym dziwnego, przepisy są proste a efekty zaskakująco pyszne i co najważniejsze z d r o w e.  Nasiona szałwii hiszpańskiej miały już dawno swoje 5 minut. Jednak dalej nie brakuje ich fanów. Naturalne właściwości tworzenia przez nie żelu jest szeroko wykorzystywane w kuchni. Propozycji jest wiele, oprócz wspomnianych puddingów, ten superfood jest doskonałym zamiennikiem żółtka dla wegan np. przy wyrabianiu ciasta lub do placków warzywnych, w celu spojenia składników.

Z kolei zdrowotną popularność zawdzięczają dużej zawartości kwasów omega 3. Lecz to nie jedyna ich zaleta. Jako superfoods obfitują również w inne składniki odżywcze. Jednak liczby to nie wszystko. Co to właściwie oznacza?

 

⇒Wysoka zawartość błonnika (34 g!) usprawnia perystaltykę jelit, spowalnia wchłanianie cukrów prostych oraz wiąże cholesterol, toksyny i metale ciężkie! 
⇒Połączenie z witaminą C wspomaga uzupełnienie niedoborów żelaza
⇒Pomoga zwalczyć zmęczenie, stres a także migrenę. 100 g nasion zawiera dzienne zapotrzebowanie na magnez

Chroni serce i układ krążenia zapobiegając nadciśnieniu ze względu na potężną dawkę potasu.
⇒Duże ilości wapnia wzmacniają układ kostny oraz mięśniowy. Ponadto bierze on udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. 

 

Wykorzystałam te prozdrowotne nasiona chia w 100% Po degustacji puddingu same ochy i achy. Czego chcieć więcej? Chyba tylko sposobu jak zjeść bez pośpiechu, bo ja dosłownie pochłonęłam ten deser i to do ostatniego nasionka. ♥

czekoladowy pudding chia

 

Kakaowy pudding chia 


Składniki

/3 porcje/

400 ml przegotowanej wody
6 łyżek nasion chia
5 łyżek kakao
3 łyżki erytrytolu

Masa orzechowa
150 ml jogurtu
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki granoli
kilka truskawek

Przepis na kakaowy pudding chia

W ciepłej wodzie rozpuść kakao i erytrytol. Następnie dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc lub na 6-8 h aż do uzyskania żelowej konsystencji. W trakcie chłodzenia pudding należy przemieszać kilka razy aby nasionka nie osiadły na dnie. 

Jogurt zblenduj z masłem orzechowym. 

W naczyniu ułożyć warstwy: pudding chia, masa orzechowa, granola i truskawki. 

G o t o w e ! 

 

⇒ Jak zrobić granolę? Wypróbuj przepis na domową granolę
⇒ Nie masz czasu na przygotowanie granoli a goście pukają do drzwi? Użyj ulubionych orzechów, podpraż je na patelni lub w piekarniku i wymieszaj z łyżką miodu. Goście na pewno będą zachwyceni! ♥

 

kakaowy pudding chia

kakaowy pudding chia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *