Mocno czekoladowe ciastka z fasoli czerwonej

Czekoladowe ciastka z fasoli to nie mój pierwszy wypiek na bazie czerwonej fasoli. Ten wdzięczy produkt solidnie wiąże składniki, dlatego ciastka z fasoli nie mają w składzie jajek. Są w 100% wegańskie, no chyba że dodasz miód, aby je posłodzić. Ogólnie jeżeli robisz je po raz pierwszy, to warto dodać więcej słodzika. Ja jestem przyzwyczajona do mniejszej ilości cukru, dlatego 3 łyżki miodu na 8-10 ciastek to wystarczająco. Poza tym, zwróć uwagę jaką czekoladę dodasz. Moja czekolada miała w składzie 70% lub 75% kakao. To prawdziwa gorzka czekolada. Nie polecam zastępować jej czekoladą mleczną. Ciastka z fasoli stracą swój smak i będą smakowały jak każde inne. Nie obawiaj się, że po upieczeniu wyczujesz fasolę – ona nadaje im mięciutki środek, tak jak to mają prawdziwe ciastka brownie!

Ciasta z fasoli świetnie smakują ze świeżymi malinami. Poza tym, w przeciwieństwie do innych ciastek, są bogate w białko roślinne. To odpowiednia propozycja na II śniadanie czy podwieczorek, a także jako mały posiłek potreningowy i niekiedy nagroda, bo smak tych ciastek jest naprawdę uzależniający! Jeśli posmakują Ci czekoladowe ciastka z fasoli, koniecznie spróbuj ciasta z czerwonej fasoli!
Czekoladowe ciastka z fasoli
Przepis na 8 – 10 ciastek
Składniki
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Czerwoną fasolę odcedź i przepłucz na sitku. Dokładnie zblenduj na gładką masę.
Następnie dodaj do niej olej, mąkę, sól, miód lub syrop, proszek do pieczenia, kakao, mleko i na końcu posiekaną czekoladę.
Za pomocą łyżki, nałóż kakaową masę na folię aluminiową na blaszce do pieczenia. Uformuj w miarę płaskie, okrągłe ciastka. Mi wychodzi ok. 8-10 ciastek z fasoli. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu, odczekaj aż wystygną, aby się nie połamały.

Podobne przepisy:

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.