Chrupiąca pizza z batata

Chrupiąca pizza z batata

Lubisz próbować nowe smaki? Warzywna pizza to nie tylko jeden z wielu instagramowych trendów. Dla mnie to coś więcej. Zawsze w takich – na pierwszy rzut oka – dziwnych przepisach, widzę szansę na lepszą jakość życia, osób które na co dzień, muszą trzymać się restrykcyjnych diet. Wcale nie chodzi mi o tych, szukających fanaberii, aby się wyróżnić. Mówię o chorych na diecie bezglutenowej, z chorobą Hashimoto, cierpiących na zespół jelita drażliwego i inne. Ale dzielę się z Tobą tym przepisem z innego powodu. Po prostu dla mnie ta pizza jest i d e a l n a. ♡

Koniecznie spróbuj też pizzy gryczanej z gorgonzolą i gruszką ♡

razowa pizza z rukolą
Pizza gryczana Positiveat

Jak smakuje pizza z batata?

Jeśli jesteś miłośnikiem włoskiej pizzy, to na pewno docenisz kruchy spód pizzy z batata, który po przekrojeniu delikatnie się kruszy. Natomiast składniki nie spadają z pizzy i w locie nad talerzem pozostają na swoim miejscu. Taką pizzę z chęcią zjesz z samą oliwą, bez zbędnych sosów na bazie majonezu. Mimo to, pamiętaj, że oliwa to czysty tłuszcz (900 kcal / 100 ml).

Co położyć na pizzę z batata?

Wszystko co lubisz. Kompozycji jest wiele. Ja lubię takie połączenia:
✓ szpinak + pomidorki koktajlowe + feta + parmezan
✓ szynka parmeńska + pomidorki koktajlowe + zielone oliwki
✓ ser kozi + rukola + plastry buraka
✓ suszony pomidor + rukola + oliwki + pestki dyni – #vege
✓ mozzarella + bazylia #classic
✓ mix ze składników z lodówki i warzywniaka

Zazwyczaj wybieram do 2-3 składników na wierzch pizzy, ale tym razem nie miałam konkretnego pomysłu, więc wybrałam ostatnią propozycję – mix składników. I wiesz co? ✓ Wyszło przepysznie! ✓
Ostatnio w pozycji menu, pewnej pizzerii, widziałam ciekawą propozycję. Otóż na wierzchu pizzy było chorizo, mascarpone, jalapeno i mięta. Ktoś by się skusił? Ja z pewnością nie. Pizza, mimo że nazywana jest fast foodem, dla mnie może być też zbilansowanym posiłkiem. Wystarczy wiedzieć jak ją komponować.

pizza-z-batata

Po pierwsze zadbaj o źródło białka. Dlatego w swojej pizzy z batata, uwzględnij chudy drób, mozzarellę, ricottę lub ser kozi w składnikach pizzy. Zadbać o jakość dostarczanych węglowodanów. Zamiast mąki pszennej użyj innej mąki razowej np. żytniej, pszennej, gryczanej. Wtedy, Twoja pizza zyskuje wiele cennych mikroelementów takich jak magnez, wapń, żelazo, wit. z grupy B, cynk i inne. Z kulinarnego punktu widzenia, dobrą praktyką jest mieszanie mąk. Wtedy pizza nie jest tak twarda jak w przypadku użycia tylko mąki żytniej razowej (czyli typ 1850). Jeśli piekłaś kiedyś pancakes na takiej mące, to z pewnością wiesz o czym mówię. Do pizzy z batata użyłam w 2/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki pszennej razowej. Osobom nie spożywającym glutenu, polecam mąkę ryżową lub kukurydzianą do uzupełnienia.

Pizza z batata

Przepis na 1 pizzę śr. 35 cm

Składniki

Ciasto:
1 batat min. 300 g
70 g mąki np. gryczanej

Sos pomidorowy:
50 ml passaty pomidorowej
pół ząbka czosnku
opcjonalnie podsmażona mała cebulka
suszone oregano lub bazylia

Dodatki:
ulubione 🙂

Batata obierz i pokrój na części, aby szybciej się ugotował. Gotuj przez 35-40 min. Ostudź. Ja ugotowałam swojego dzień wcześniej na wieczór. Dlatego przygotowanie pizzy zajęło mi naprawdę mało czasu.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zblenduj lub rozgnieć widelcem/tłuczkiem gotowego batata i wymieszaj z odmierzoną mąką. Mąkę dodawaj porcjami. To ułatwi Ci pracę. Posól ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, podlej je odrobiną letniej wody. Jeżeli nie odkleja się od rąk – podsyp mąką.

Podsyp kulę z ciasta mąką i rozwałkuj na papierze do pieczenia. Nie przesadź z ilością mąki – ciasto może wyjść za twarde i suche. Włóż do piekarnika na 10 minut.

Na pizzy z batata rozłóż sos pomidorowy i ulubione dodatki: mozzarellę, oliwki, pieczarki, pomidory, brokuły, tuńczyka, kurczaka. U mnie był kompletny mix a smak pizzy oceniam na dziesiątkę!

Pizzę piecz przez kolejne 10 minut – tak aby dodatki się zapiekły. Podawaj ze smakowymi oliwami.

pizza-z-batata
Chrupiące ciasto pizzy z batata


1 thought on “Chrupiąca pizza z batata”

  • Jadłem już taką na spodzie z kalafiora ale batatowej jeszcze nie. Chociaż wydaje mi się, że będzie to dobre połączenie z mąką gryczaną. Kiedyś w wolnej chwili muszę przetestować Twój przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *