Ciasteczka z masła orzechowego

Ciasteczka z masła orzechowego

Wszyscy wielbiciele masła orzechowego pokochają te ciasteczka. Są kruche, mocno orzechowe i pasują nie tylko do przedpołudniowej kawy. Podstawą przepisu jest samo masło orzechowe. Nie wierzyłam, że z niego da się coś upiec, póki nie wyciągnęłam z piekarnika złociutkich ciastek. W tym przepisie nie znajdziecie mąki ani żadnych zbędnych dodatków. Do zrobienia tych ciastek potrzeba wyłącznie 3 składników. Ja od siebie dodałam jeszcze płatki owsiane. Dodałam je ze względu na dość lejące się masło orzechowe, aby poprawić konsystencję. W zależności od używanego masła, możecie ten składnik pominąć. Jeżeli potrzebujecie ciastek naturalnie bezglutenowych to wystarczą tylko te 3 podstawowe składniki. 


Sposób przygotowania

Przygotowanie jest maksymalnie proste i nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. Dla ułatwienia dodam, że 1 łyżka masła orzechowego (Primavika) waży 20 g. Do ciastek potrzebujecie użyć 10 takich porcji. Zła wiadomość dla osób na diecie jest taka, że te ciastka nie są w pod żadnym względem dietetyczne. Masło orzechowe to zdradliwy dodatek. Nigdy nie wiadomo na ilu łyżeczkach się skończy. A niestety składa się ono w większości z tłuszczu, więc jest wysokokaloryczne. Wraz z jedną łyżką tego ulubionego smarowidła dostarczamy aż 140 kcal. Na pocieszenie dodam, że wszystko należy jeść z umiarem i nawet na takie grzeszki czasem trzeba zarezerwować miejsce w swojej diecie. 

 

Przepis na ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Ingredients
  1. 200 g masła orzechowego
  2. 1 jajko
  3. 1/2 szkl. drobnych płatków owsianych
  4. 3 łyżki erytrytolu/słodzika
Instructions
  1. Płatki owsiane zalej wodą do poziomu ich powierzchni. W tym czasie wymieszaj masło orzechowe z jajkiem i słodzikiem. Dodaj namoczone płatki i ponownie wymieszaj.
  2. Z otrzymanej masy uformuj ciastka o dowolnej wielkości. Wyłóż na papier do pieczenia i piecz w 180°C przez ok. 20 min.
Notes
  1. Aby ciasto nie przyklejało się przy lepieniu ciastek, zmocz ręce wodą.
  2. Ciasteczka najlepiej smakują po ostygnięciu i zyskują na kruchości wraz z czasem.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/

ciasteczka z masłem orzechowymCiasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masła orzechowego
4.5 (90%) 2 votes

Sprawdź inne przepisy!



1 thought on “Ciasteczka z masła orzechowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close