Brownie z czerwonej fasoli

Historia i przepis pewnego brownie z czerwonej fasoli
Wcześniejszy post poświęciłam Walentynkom i kuchennym wabikom, czyli afrodyzjakom. Dzisiejszy przepis na brownie z czerwonej fasoli przyda się miłośnikom czekolady będącym na diecie. Ciasto można przygotować na wiele sposobów, bardzo łatwo przekształcić przepis na wersję wegańską. Brownie z czerwonej fasoli tak samo jak klasyczne brownie, składające się w 80% z czekolady , nie ma w swoim składzie mąki, więc można je uznać za bezglutenowe, przestrzegając ogólnych zasad diety bezglutenowej.
Ja, odkąd wpadłam na pomysł, żeby przygotować tak dziwne ciasto, bo bazujące na nasionach rośliny strączkowej, zawsze trzymam się jednego przepisu na brownie. Po modyfikacjach zniknął w nim cukier a przybyło daktyli. To ciasto robiłam już chyba ze 100 razy. A mimo to jeszcze mi się nie znudziło. Najwięcej foremek przerobili klienci w knajpie, w której pracowałam. Nie byli w stanie uwierzyć z czego jest zrobione i powtarzali, że
“nie czuć w nim fasoli”
Mam z nim dobre wspomnienia, ponieważ to samo ciasto zaniosłam na rozmowę kwalifikacyjną i okazało się moją “przepustką” do otrzymania pracy. 🙂
Jedyne dozwolone brownie na diecie
Odliczacie do lata? Zostało już niewiele dni do wakacji, więc ostatni dzwonek na podjęcie diety i wyzwania “schudnę x kg do lata”. Po podliczeniu składników odżywczych i podzieleniu na 12 porcji, jeden kawałek dostarcza
Energia 223 kcal
Białko 10 g
Węglowodany 31 g / w tym błonnik 6 g
Tłuszcz 9 g
Potas 560 mg!! >10 % dziennego zapotrzebowania
Wapń i magnez po 80 mg
Żelazo 3 mg – 25% dziennego zapotrzebowania u mężczyzn i 17 % u kobiet!
Teraz już wiadomo dlaczego brownie jest w kształcie serca? ♥ Po zsumowaniu składników odżywczych okazuje się, że ciasto to, jest bogate w potas, który wspomaga pracę serca, obniżając ciśnienie krwi oraz kontroluje skurcze mięśni.
Najlepiej przetestowany przepis na brownie z czerwonej fasoli
Składniki
/1 brownie/
/blacha 24 cm/
2 puszki czerwonej fasoli (razem 400g)
2 dojrzałe! banany
3 jajka
7-10 daktyli
¼ szkl. oleju rzepakowego/kokosowego rozpuszczonego (7-8 łyżek)
100 g gorzkiej czekolady min. 70%
2 duże łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki suszonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
*50-70 g orzechów włoskich
Czekoladowe brownie -fit wersja
Uszykuj dużą blachę najlepiej prostokątną – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Nastaw piekarnik na 180°C. Daktyle zalej gorącą wodą. Fasolę przepłucz na sitku.
Zblenduj banany a następnie dodawaj porcjami: osuszoną fasolę, kakao, olej i pojedynczo jajka.
Jeżeli daktyle zmiękły, dodaj je do masy i dokładnie (!) zmiksuj. Dodaj pozostałe suche składniki, wymieszaj.
Wylej na uszykowaną blachę. Piecz 30-35 min. Po tym czasie wierzch powinien być wyraźnie ciemniejszy. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto jeszcze na jakieś 15 min aby się związało.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Aby polewa była bardziej płynna dolewaj małymi porcjami mleko i cały czas mieszaj. Wylej na ostudzone ciasto i udekoruj orzechami lub malinami.
Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Jakich rozmiarów tortownicę użyła Pani? Po zdjęciu ciężko stwierdzić, a boję się że ciasto wyjdzie zbyt niskie…
Cześć! To przepis na tortownicę 24cm lub kwadratową blachę o boku ok 23 cm :)) Pozdrawiam