Wegańskie muffinki marchewkowe

Jestem totalnie zainspirowana kuchnią wegańską. Ludzie tworzą cuda i to pyszne cuda, bazując jedynie na produktach roślinnych. W internecie aż huczy od ciast upieczonych bez jajek, sernika z tofu, a’la kotletów z soczewicy, tradycyjnych falafeli aż po u w a g a… ostatnio odnalazłam przepis na wegańską kaszankę z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami! Weganie są bardzo kreatywnymi ludźmi i w kuchni nie ma dla nich ograniczeń. Mogę się wiele od nich uczyć. Dla mnie posiłek w 100% vege jest wyzwaniem. Bo jak zrobić naleśniki bez jajka? Jajko to nieodzowny element w kuchni. Tak samo jak zrobić muffinki gdy w każdym przepisie potrzebne jest jajko. I na to znalazł się sposób. A jaki? Czytajcie niżej.
Vege muffinki marchewkowe z aromatem korzennych przypraw
Konsystencja ciasta różni się od tradycyjnych muffinek marchewkowych. Ciasto tak nie wyrasta i nie jest puszyste. W zamian za to muffinki są wilgotne i lekko klejące. Smakują doskonale i trudno się od nich oderwać! Na szczęście można pozwolić sobie na więcej niż jedną bo składają się z niskokalorycznej marchewki oraz tajemniczego składnika – jabłka. To ono zastępuje jajka w tym przepisie. Polecam wypróbować vege muffinki, chociażby z czystej ciekawości. O ile już nie kupiły Was swoim apetycznym wyglądem. ♥
Przepis na muffinki marchewkowe
Suche produkty:
1 ½ /185 g szklanki mąki żytniej
½ szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i szczypta soli
Mokre produkty
1 ½ / 180 g startych marchewek
2 duże jabłka
¼ szklanki oleju rzepakowego
*Dodatki – 1 łyżka skórki pomarańczy lub z cytryny, orzechy włoskie
Wegańskie muffinki marchewkowe
Jabłka pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Zalej 1/4 szklanki wody. Polecam dodać parę goździków dla nadania aromatu. Duś dopóki będą miękkie i powstanie z nich mus. Można wspomóc się blenderem.
Mąkę i pozostałe suche składniki z wyjątkiem cukru przesiej. Dosyp cukier. Starte marchewki, pulpa z jabłek, olej i skórka z pomarańczy wymieszaj dokładnie w misce. Dodawaj do nich porcjami suche produkty i dokładnie mieszaj. Po połączeniu składników wyłóż do papilotek, napełniając każdą równo. Możesz przygotować 6 dużych muffinek z tej porcji lub 12 takiej wielkości jak na zdjęciach. Piecz w 180°C przez ok. 18 minut.
Vege muffinki marchewkowe udekoruj lukrem i płatkami migdałów. ♥

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.