Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto

Co to jest choroba Hashimoto

Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Co to oznacza? Mówiąc w dużym uproszczeniu, choroba autoimmunologiczna to stan, gdy organizm atakuje własne komórki, doprowadzając do stanu zapalnego. Nieleczony, długotrwały stan zapalny prowadzi do zmian w strukturze gruczołu. W konsekwencji, tarczyca przestaje produkować wystarczającą ilość hormonów, a to daje nieswoiste objawy.

Objawy w chorobie Hashimoto

✓ciągłe uczucie zimna, ✓ zmęczenie/senność,

✓ depresja, ✓zaburzenia pamięci,

✓ zwiększenie masy ciała, ✓ rzadsze oddawanie stolca/zaparcia,

✓ spowolnienie czynności serca, ✓ nadciśnienie tętnicze,

✓ sucha, łuszcząca się, blada skóra, suche włosy,

✓ zaburzenia miesiączkowania, niepłodność

Hashimoto w Polsce

choroba-hashimoto-w-polsce

W Hashimoto, organizm produkuje przeciwciała przeciwko komórkom tarczycy. Dane epidemiologiczne podają, że z Hashimoto zmaga się nawet 700 tys. Polaków. W większości to kobiety, ponieważ Hashimoto występuje u nich nawet 5 razy częściej niż u mężczyzn.

Skąd tyle zachorowań? Ogólnie rzecz biorąc, przyczyn chorób autoimmunologicznych, doszukuje się w trzech czynnikach. Pierwszym z nich są geny, które odgrywają największą rolę w rozwoju choroby. Drugą przyczyną może być zaburzony skład mikrobiomu, który zwiększa przepuszczalność jelit. Natomiast trzecią – to potwierdza prawie każdy przypadek – jest stresor. Może nim być trudna sytuacja w jakiej się znajdziesz np. utrata pracy, wypadek, żałoba czy rozwód. U kobiet często przyczyną jest ciąża, ze względu na to, że ten stan jest duży stresem dla organizmu. Do rozwoju choroby dochodzi, wtedy gdy wszystkie trzy czynniki się uaktywnią.

W takim razie, czy da się uniknąć Hashimoto lub opóźnić ujawnienie się choroby?
Tak, jest to możliwe. Bez predyspozycji genetycznej nie zachorujesz na Hashimoto. Z drugiej strony, mając predyspozycję, ale odżywiając się zdrowo i unikając stresu, nie doprowadzisz do rozwoju choroby. Dlatego jeżeli Twoja mama, siostra czy kuzynka chorują na Hashimoto, zadbaj o siebie.

Czy hashimoto można wyleczyć dietą? 

zdrowe-przekaski-na-plaze-positiveat

Moim zdaniem do leczenia choroby Hashimoto należy podejść holistycznie. Co prawda, dieta to ważne ogniwo na drodze odzyskania zdrowia, ale nie jedyne. Choroba Hashimoto powoduje, że tarczyca produkuje za mało hormonów. Dokładnie tyroksyny i trójjodotyroniny. Dlatego najważniejsze jest leczenie farmakologiczne, które uzupełnia niedobory hormonów. To zadanie należy do lekarza endokrynologa. Ustala on dawkę leku, najczęściej jest to lewotyroksyna – analog tyroksyny, której tarczyca nie jest w stanie wydzielić w wystarczającej ilości.

Następnie, po ustabilizowaniu problemów z hormonami, pacjenci zwracają się do dietetyków po dietę. Zazwyczaj kieruje nimi chęć zrzucenia paru kilogramów, ponieważ tarczyca odpowiedzialna jest za stabilność przemiany materii. Dlatego, takie osoby łatwo przybierają na wadze, ale nie zawsze. Czasami sytuacja jest odwrotna. Wiele zależy od wyników badań. Inaczej wygląda dieta osoby ze stężeniami hormonów w zakresie normy a inaczej zaraz po diagnozie.

Czy choroba Hashimoto jest uleczalna?

Tak jak wspomniałam na początku, Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. To znaczy, że cały układ immunologiczny jest nadmiernie pobudzony. Inaczej mówiąc, w stanie gotowości do ataku antygenów. W przypadku chorób autoimmunologicznych mówi się o stanie remisji i zaostrzenia. Czas remisji to czas ustąpienia objawów na nieokreślony czas. Najczęściej występuje, gdy osoba chora przechodzi na dietę (i ją przestrzega) lub zaczyna brać leki. Stan zaostrzenia to powrót objawów i pogorszenie samopoczucia. Celem diety, którą rozpisuję dla pacjenta z Hashimoto, to przede wszystkim wyciszenie stanu zapalnego, uzupełnienie niedoborów pokarmowych, wsparcie farmakoterapii i redukcja lub przyrost masy ciała.

Co jeszcze warto wiedzieć o Hashimoto?

choroba-hashimoto-autoimmunologiczna

Warto pamiętać, że Hashimoto należy do jednych z chorób układu immunologicznego. A często zdarza się, że jedna choroba autoimmunologiczna wywołuje kolejną. Dlatego, aż 40% z chorobą Hashimoto, cierpi również na celiakię. Najwięcej zależy od predyspozycji genetycznej. Gen HLA-DQ10 lub DQ8, przy nadmiernie pobudzonym układzie odpornościowym, uaktywni chorobę trzewną (celiakię). Co więcej, choroba Hashimoto wpływa też metabolizm, co może wywołać cukrzycę typu 1. Inne autoimmunologiczne choroby towarzyszące to toczeń układowy, reumatoidalne zapalenie stawów, bielactwo czy niedokrwistość Addisona i Biermera. Dlatego bardzo ważne jest, aby trzymać się zaleceń endokrynologa i stosować dietę wyciszającą stan zapalny oraz często się badać pod kątem innych chorób. Wystarczy podstawowa morfologia, stężenie glukozy na czczo (cukrzyca typu 1), czy bardziej zaawansowane: stężenie swoistych przeciwciał (przeciw transglutaminazie tkankowej TG2 oraz deamidowanym peptydom gliadyny DGP (w diagnostyce celiakii).



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *