Sernik Snickers | bez cukru | fit przepis

Sernik Snickers | bez cukru | fit przepis

Gdy jestem na mieście „ na kawie”  jedyne ciasto, na które zawsze mam ochotę to sernik. To zdecydowanie moje ulubione ciasto. Jest też dobrym wyborem, spośród innych ciasto, bo zawiera najwięcej odżywczego białka. Czy macie wrażenie, że te serniki w kawiarniach są wyśmienicie gładkie i kremowe? Sernik zawsze kojarzył mi się z takim domowym ciastem, polanym lukrem, pieczonym zazwyczaj na święta. A to co serwują w knajpach, zupełnie odbiega od mojego utartego wyobrażenia. Spróbowałam odtworzyć ich przepis i właśnie znajdziecie go na dole strony. Sernik snickers przeszedł moje oczekiwania. Spodziewałam się, że nie będzie dało się go pokroić, ze względu na brak spodu z kruchego ciasta czy np. spodu z płatków owsianych. Drugim problemem było osiągnięcie tej puszystości i formy kremu. To też się udało!

Jeżeli chcesz zrobić sernik ze spodem, wypróbuj przepis z Snickersa jaglanego. To wegańska wersja z kaszą jaglaną, zamiast sera, mojego sernika snickers.

weganski-sernik-jaglany-positiveat

Jak zrobić kremowy sernik?


W internecie nie znalazłam podobnych przepisów, dzięki którym odtworzyłabym ten wyśmienity smak sernika. Wszystkie dotyczyły standardowych serników na zimno, a przecież to nie to samo. Sernik snickers, smakuje zupełnie inaczej. Jest kremowy, delikatny i orzechowy! Zresztą, zdjęcia mówią same za siebie!


Mój pierwszy sernik snickers zniknął w mgnieniu oka, a ja czekam na okazję, aby zrobić go jeszcze raz. Przygotowanie go, nie zajmuje dużo czasu. Jedyny minus, to to, że trzeba poczekać kilka godzin, aż masa stężeje. Dlatego najlepiej zrób go wieczorem, aby rano był już gotowy do pokrojenia. 

PRZEPIS NA FIT SERNIK SNICKERS Z MASŁEM ORZECHOWYM

Masa twarogowa

1000 g twarogu sernikowego
5 łyżek żelatyny
200 g ubitej śmietany kremówki
60 g masła orzechowego 
5 łyżek syropu z agawy lub 5 łyżek cukru pudru

Wierzch z czekolady

100 g gorzkiej czekolady
kilka łyżek mleka

sernik snickers z masłem orzechowym

Przygotowanie sernika snickers

Do dużej miski przełóż twaróg sernikowy, masło orzechowe, syrop z agawy – jeżeli lubisz słodkie ciasta, dodaj go więcej niż w przepisie. Ja dodałam jeszcze miarkę odżywki białkowej o smaku waniliowym. Dokładnie wymieszaj.

W osobnej misce, ubij śmietanę 30% na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą twarogową.

Zagotuj wodę i rozpuść w małej ilości żelatynę. Zrób to dokładnie, aby nie zostały grudki. Jeżeli żelatyna Ci stężeje, możesz spróbować włożyć kubek do mikrofali na 1 minutę.

Do kubka z płynną żelatyną dodaj łyżkę masy sernikowej. Wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie dodaj kolejną. Rób to powoli, tak żeby żelatyna nie stężała pod wpływem zimna. Gdy już masz wypełniony kubek, przełóż go do dużej miski z pozostałą masą i wymieszaj całość.

Wyłóż na tortownicę, rozprowadź równomiernie i przykryj folią. Odstaw do lodówki najlepiej na noc.

Gdy masa stężeje, rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej: Do rondelka wlej pół szklanki wody. Postaw na nim miseczkę (wybierz taką żeby nie pękła). Postaw na gazie. Do miseczki wsyp połamaną czekoladę. Poczekaj aż całkowicie się rozpuści. Dolewaj powoli małe ilości mleka. Od razu dokładnie mieszaj przy użyciu rózgi. Czekolada będzie gotowa, gdy zrobi się płynna na tyle, że po nabraniu na łyżkę, będzie z niej powoli spływać.

Wyjmij blachę z sernikiem i wylej na niego czekoladę. Ozdób według uznania – ja pokroiłam 2 batoniki snickers. Możesz posypać też posiekanymi orzechami.

kremowy sernik snickers


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *