Ciasto z dyni z żurawiną | Bezglutenowe

Ciasto z dyni z żurawiną | Bezglutenowe

Przepis na ciasto z dyni, sprawdzi się na jesienne wieczory z herbatą i książką w ręku. Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to na pewno posmakuje ci również i to ciasto z dyni. Delikatny korzenny smak, zawdzięcza cynamonowi, kardamonowi i imbirowi, które są podstawowym składnikiem każdego grzańca. To właśnie do takich smaków, ciągnie mnie każdej jesieni.

Przepis na moje ciasto marchewkowe:

ciasto-marchewkowe-z-marakuja
Ciasto marchewkowe

Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie (Pomysły na dynię) – dynia to bardzo wdzięczny produkt. Przygotujesz z niej co najmniej 10 najróżniejszych potraw – od dań głównych np. gulaszy czy zup, po desery, koktajle i sałatki. To ciasto przygotowałam w wersji bezglutenowej, aby osobom na diecie bezglutenowej, było łatwo zastąpić mąkę pszenną czy żytnią, jedną z tych mąk bezglutenowych: ryżową, jaglaną a nawet kukurydzianą. Najlepiej połączyć 2 mąki bezglutenowe, pół na pół. Jedyną mąką, która się nie nadaje do tego ciasta, to mąka z orzechów np. kokosowa czy migdałowa. Z kolei, zamieniając mleko na jedno z roślinnych, ciasto z dyni, nada się także dla wegan.

ciasto z dyni przepis

Przepis na ciasto z dyni z żurawiną

Składniki
/1 keksówka/

Suche składniki:
2 szkl. mąki np. ryżowej lub jaglanej
1 łyżeczka sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta soli

Mokre składniki:
1 szkl. purée z dyni lub 300 g dyni
⅓ szk. syropu klonowego
½ szkl. oleju rzepakowego
⅓ szkl. mleka
2 łyżki soku z cytryny
+ garść świeżej lub suszonej żurawiny

bezglutenowe ciasto z dynią

Dynię pokrój na kostkę i wrzuć do garnka z grubym dnem, z odrobiną wody, tak aby zakryła ona dno garnka. Przykryj pokrywką i mieszaj od czasu do czasu, aby dynia się nie przypaliła. Po 10 minutach duszenia, powinna być już miękka, mieć konsystencję puree.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj razem suche składniki. To samo zrób z mokrymi składnikami w osobnej misce. Zblenduj mokre składniki wraz z dyniowym puree na gładką masę. Dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj żurawinę i również przemieszaj.

Ciasto z dyni wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, do zarumienienia. Podawaj na ciepło z keksem jogurtu greckiego.

bezglutenowe ciasto z dyni przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *