Prawdziwe ciastka COOKIES z czekoladą | Bez mąki pszennej

Delikatne, kruche, PRAWDZIWE. Takie właśnie ciastka COOKIES z czekoladą mam dla Ciebie w tym poście. To właśnie nimi zastąpisz każde ciasta ze sklepowej półki. Jeśli tak jak ja masz słabość do wszystkiego z nawet minimalną zawartością czekolady, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przepis znalazłam w książce o diecie FODMAP.
Ten przepis jest dla każdego. Zawsze tak mówię, jeśli składniki wystarczy wymieszać ze sobą i potem ulepić z tego coś na kształt kulek, aby choć trochę przypominały ciastka ze zdjęcia. Warunkiem jest użycie mąki owsianej. To składnik, którego nie możesz wymienić. Jeśli nie masz to albo lecisz do sklepu albo wybierasz mój inny przepis na ciastka. Chyba, że masz dobry młynek. Wtedy wystarczy, że zmielisz płatki owsiane na mąkę. To bardzo ekonomiczny sposób. Wychodzi to o połowę taniej niż kupno gotowej mąki.
Drugim ważnym składnikiem, bez którego te ciastka nie będą prawdziwymi COOKIES, jest czekolada. Kiedyś uwielbiałam czekoladę, niezależnie od jej smaku i rodzaju. Teraz muszę być bardzo ostrożna w tym co jem, ze względu na trądzik. Pozwalam sobie jedynie na gorzką czekoladę w ograniczonej ilości. Czekolada mleczna zupełnie odpada, bo oprócz kakao, które zaostrza stany zapalne na skórze, zawiera również białka mleka krowiego i laktozę. To wyjątkowo wredne połączenie, dla osób z trądzikiem.

Przepis na prawdziwe ciastka COOKIES z czekoladą
SKŁADNIKI SUCHE
2,5 szkl. mąki owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szkl. cukru/erytrytolu
szczypta soli
SKŁADNIKI MOKRE
1 jajko
1/2 szkl. oleju
50 g gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej misce wymieszaj suche składniki: mąkę owsianą, sól, sodę.
W osobnej misce, wymieszaj płynny olej z roztrzepanym jajkami i cukier. Wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj zawartość miski z mąką. Dorzuć posiekaną (dość drobno) gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Z ciast uformuj kulki i spłaszcz je od góry. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odlegości od siebie ok. 3 cm.
Piecz 10 – 12 minut do zarumienienia i pojawienia się słodkiego zapachu 🙂
Spróbuj też inne przepisy na zdrowe ciasteczka

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.