Snickers jaglany z karmelem z daktyli

Snickers jaglany z karmelem z daktyli
Bez pieczenia, bezglutenowy, wegański i.. bez cukru
To ciasto jest przełomem w diecie z restrykcjami czy alergiami pokarmowymi. Być może nie zachęca cię kolejna zapowiedź typu: ciasto bezglutenowe, sernik wegański z kaszy jaglanej czy ciasto bez cukru. W dodatku to nie wymaga pieczenia! I to dietetycy nazywają ciastem? Czasem wydaje mi się, że jestem ostatnia do próbowania nowych rzeczy. Mimo to, mój blog i zamieszczane na nim przepisy, udowadniają, że jest odwrotnie. Po zrobieniu tego cudownego snickersa jaglanego odstawiłam do lodówki na noc. Po nałożeniu kawałka, cały czas miałam w głowie, że ma ono smakować jak snickers. Sernik jaglany prezentował się całkiem ładnie. Ze zdjęć jagielnika jestem równie zadowolona. Spróbowałam i byłam szczerze zdziwiona.
Spróbuj innych przepisów z karmelem daktylowym!
Gładka konsystencja kaszy, wspaniale współgra ze słodkością karmelu, a orzeszki dodają chrupkości na zakończenie kęsa ciasta. Byłam naprawdę zadowolona z efektu. Od razu chciałam wrzucić ten przepis na bloga, aby jak najszybciej się nim z tobą podzielić. Dodatkowo moja radość pochodziła z tego, że oto ciasto mające coś więcej niż kalorie!
Snickers jaglany oprócz kalorii dostarcza niedoborowe składniki mineralne. W kaszy jaglanej jest bogactwo krzemu, który buduje paznokcie i włosy. Daktyle, mimo swojej słodkości, mają pokłady potasu, regulującego pracę układu krążenia. A spód ciasta reprezentowany jest przez źródła magnezu.

Snickers jaglany z karmelem z daktyli
wegański, bezglutenowy, bez pieczenia, bez białego cukru
Składniki
/1 blacha snickersa jaglanego/
Spód snickersa jaglanego
2 szkl. płatków owsianych
2 płaskie łyżki kakao
10 daktyli
1 łyżka masło orzechowego
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Wersja bezglutenowa
1,5 szkl. migdałów
10 daktyli
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła orzechowego
Jaglany krem
200 g kaszy jaglanej
1/2 szkl. mleka lub napoju roślinnego
Karmel z daktyli
40 szt./1,5 szkl. daktyli
orzechy do posypania na wierzch

Daktyle podziel na te do ciasta i na te na karmel. Zalej gorącą wodą tyle aby zakryć i odstaw na co najmniej 30 minut.
Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą. Wrzuć do wrzątku i gotuj przed przykryciem. Kasza powinna być lekko rozgotowana. Moja była gotowa po 18 minutach. Uważaj, żeby jej nie przypalić!
Płatki owsiane, kakao, płynny olej kokosowy, miękkie daktyle (ta mniejsza część), masło orzechowe, zmiel w malakserze lub blenderze.
W wersji bezglutenowej zmiel wszystkie wymienione składniki tak samo.
Okrągłą blachę o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż zmielony spód ciasta. Wyrównaj palcami i włóż do piekarnika (180°C) na 10 minut.
W tym czasie do ugotowanej kaszy, dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij spód ciasta i również ostudź.
Daktylowy karmel – Daktyle zblenduj na gładką masę.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.