Orzechowe mini tarty z mąki gryczanej z karmelem

Orzechowa tarta w wersji bezglutenowej – na bazie mąki gryczanej.
Pierwsze próby z mąką gryczaną mam za sobą. Jestem bardzo zadowolona z rezultatów. Ciasto gryczane wyszło bardzo kruche a po wyjęciu z piekarnika unosił się kuszący zapach. Aż trudno było mi się powstrzymać aby od razu nie skubnąć jeszcze ciepłego, chrupiącego wypieku. Wyrobienie ciasta gryczanego nie jest skomplikowane. Niczym nie różni się od tradycyjnego kruchego ciasta z mąki pszennej. Składniki należy zagnieść jak najszybciej aby nie ogrzać masła naszymi dłońmi. Wtedy wychodzi najlepsze, bo jest bardzo kruche a takie właśnie chcemy uzyskać.
Mąka gryczana to wspaniała alternatywa dla mąk zawierających gluten, czyli pszennej, żytniej, jęczmiennej czy orkiszowej. Moim zdaniem naleśniki, ciasta czy chleb z mąki gryczanej są o wiele smaczniejsze niż te z mąki pszennej. Zdaje się oczywiste, że gryka dostarcza więcej składników odżywczych, ponieważ jest mniej przetworzona a tym samym mniej oczyszczona z mikro i makroelementów. Z pewnością jest bogatsza w roślinne białko oraz błonnik.
Z cennych minerałów znajdziemy w niej magnez, potas oraz fosfor, który wzmacnia kości. Mąka gryczana ma w swoim składzie pierwiastek XXI wieku, czyli CYNK. Jest on kofaktorem i aktywatorem wielu enzymów. Wiąże się z gustyną, białkiem odpowiedzialnym za odczuwanie smaku, poprawia naszą odporność, wpływa na wytwarzanie i funkcje insuliny oraz innych hormonów. Chroni przed zatruciem metalami ciężkimi, ponieważ zmniejsza wchłanianie ołowiu. Z tego względu pamiętajmy o wzbogaceniu diety w cynk podczas pojawienia się smogu, który niestety, jest coraz częstszym zjawiskiem.
Ważną kwestią, w szczególności dla diabetyków jest niski indeks glikemiczny mąki gryczanej a mianowicie 40. To oznacza, że po zjedzeniu posiłku zawierającego mąkę gryczaną stężenie glukozy we krwi będzie wzrastać stopniowo i utrzyma się na stałym, bezpiecznym poziomie.
Przepis na orzechową tartę gryczaną
Składniki
/2 duże i 5 małych ⇒ zdjęcie/
150 g mąki gryczanej
50 g słodzika – u mnie erytrol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła
1 jajko
Na stolnicy przesiewamy mąkę gryczaną z proszkiem i dodajemy erytrol. Dorzucamy zimne masło i siekamy jak najdrobniej. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Uformowaną kulę wrzucamy do lodówki na 20-30 min. Blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wypełniamy nim formy na mini tarty lub jedną, dużą formę. Pieczemy w 180°C góra-dół, przez 20-25 min (dotyczy małych form).
Orzechowe nadzienie tartaletek
3 duże łyżki masła orzechowego 100%
100 g chudego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Karmel daktylowy
100 g daktyli
5-6 łyżek mleka
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie powinny być miękkie. Blendujemy na gładką masę i dolewamy mleko.
Na ostudzone ciasto wykładamy orzechową masę, następnie karmel i posypujemy orzeszkami ziemnymi, najlepiej solonymi. ♥

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.