Pancakes z malinami i czekoladą

Pancakes z malinami i czekoladą

Czy może być coś lepszego o poranku od cieplutkich i pachnących pancakes ze słodkimi malinami i gorzką czekoladą? ♥

 

Uwielbiam śniadania na słodko. Przygotowuje je na różne sposoby. Poczynając od omletów, owsianki, granoli z jogurtem, owocowych smoothie a kończąc na wspomnianych pancakes. Te puszyste naleśniki spełniają w 100% moje śniadaniowe wymagania.

 

PANCAKES to słynne, puszyste amerykańskie naleśniki, podawane najczęściej z syropem klonowym. Wspaniale smakują z borówkami, malinami, z miodem i masłem. Niektóre wersje są nawet z chrupiącym plasterkiem bekonu. 

pancakes z czekolada

Tradycyjne ciasto naleśnikowe jest z mąki pszennej lub kukurydzianej. Ja użyłam mąki gryczanej. Moim zdaniem ze względów smakowych i odżywczych góruje nad innymi. Wybierajmy ją ze względu na zawartość:

⇒białka roślinnego
⇒błonnika
⇒magnezu
⇒fosforu
⇒cynku
⇒potasu

pancakes gryczane

Przepis na gryczane pancakes z malinami

*Z podanej ilości składników wyszło mi aż 16 pancakes.

Na 1 dużą porcję użyłam 6 pancaków. 


Składniki na ciasto

1,5 szklanki mąki gryczanej
3 łyżki słodzika – ja wybieram erytrytol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Mąkę gryczaną i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki.


2 jajka w temperaturze pokojowej
1 1/4 szklanki mleka
3 łyżki masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka roztrzepać z mlekiem i wanilią. Masło rozpuścić w rondelku. Przelać do masy jajecznej. 

 

pancakes z malinami positiveat

Dodatki do pancakes

5 kostek gorzkiej czekolady 70%
maliny ok. 100 g na porcję
100 g serka typu philadelphia


Do suchych produktów przelać mokre składniki. Przy użyciu trzepaczki dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Ciasto odstawić na 10 min. Na dobrze rozgrzanej patelni wylewać odmierzone porcje ciasta. Najlepiej użyć teflonowej, która nie wymaga użycia tłuszczu do smażenia. Smażyć dosłownie minutę, aż do pojawienia się charakterystycznych pęcherzyków na placuszku. Wtedy odwrócić na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni posmarować kremowym serkiem i układać jeden na drugim, powtarzając czynność. Na koniec udekorować malinami i polać roztopioną gorzką czekoladą

 

Moje pancakes podałam ze świeżymi malinami, ale równie dobrze smakowałyby z gorącymi malinami i gałką lodów. P y c h a!

gryczane pancakes

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *