Sałatka z melonem, gorgonzolą i szpinakiem

Przepis na najlepszą sałatkę na świecie?
Wybierz swoje ulubione produkty i eksperymentuj ze smakiem!
Właśnie tym kierowałam się przy komponowaniu sałatki z melonem, gorgonzolą i orzechami włoskimi. ♥
Czy nie brzmi wystarczająco pysznie?
Zaczęło się od wypatrzenia melona, a dokładnie rodzaju kantalupa. To słodki owoc, rozpływający się w ustach o intensywnym pomarańczowym kolorze miąższu. Tę słodycz przełamałam słonym i charakterystycznym smakiem włoskiego sera – gorgonzoli. Z kolei ser pleśniowy idealnie współgra z orzechami włoskimi. Od zawsze kojarzyłam te dwa składniki jako klasyczne połączenie, więc nie mogło ich zabraknąć w mojej sałatce z melonem.
Sałatka z melonem i gorgonzolą
Składniki
/1 porcja/
2 garści szpinaku
50 g gorgonzoli
1/4 melona najlepiej odmiana kantalupa
2 łyżki orzechów włoskich
1/4 żółtej papryki
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis na sałatkę z melonem i szpiankiem
Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Gorgonzolę oraz melona kroimy w kostkę, a paprykę w długie paski. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy sałatkę na głębokim talerzu. Zaczynamy od szpinaku, dalej pozostałe składniki. Na końcu posypujemy orzechami oraz zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.
⇒Ser pleśniowy należy kroić innym nożem i na oddzielnej desce niż pozostałe składniki. Najlepiej wybrać szklaną. Produkcja takich serów zachodzi w starannie kontrolowanych warunkach. Natomiast w gospodarstwie domowym łatwo o rozprzestrzenienie zarodników grzybów pleśniowych na świeże produkty.
⇒Ponadto serów pleśniowych nie powinny spożywać kobiety w ciąży ani małe dzieci!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.