Świąteczny sernik z makiem

To już trzeci sernik, który pojawi się na blogu. Muszę przyznać, że mam słabość do serników, ze względu na ich kremowy smak. Ten sernik z makiem spełnia to wymaganie. Seromakowiec – też spotkałam się z taką nazwą – to połączenie sernika z makowcem. W święta Bożego Narodzenia, nie wypada liczyć kalorii, jednak ten sernik oprócz nich, dostarczy wielu cennych mikroelementów np. wapnia i magnezu. A nawet kwasów omega 3, które są zawarte ukryte, w tych drobnych ziarnach.
Przepis na tradycyjny, zawijany makowiec znajdzieszTU
Smak tego ciasta, przypomina mi sernik nowojorski. Jego wielbicielom na pewno podbije kubki smakowe. Seromak jest wyjątkowo kremowy uwieńczony śmietankową polewą. Spód przygotowałam z kruchych pierniczków, aby uwolnić świąteczny aromat. Będąc na diecie bezglutenowej możesz pominąć spód z pierniczków – Twój sernik z makiem będzie równie pyszny! Tym przepisem rozpoczynam świąteczne bożonarodzeniowe przygotowania. Niedługo będziecie mogli spodziewać się świątecznego e-booka z uporządkowanymi przepisami wigilijnymi. Jesteście ciekawi co w nim będzie?
Na pewno w świątecznym e-booku znajdziecie przepis na tradycyjny zawijany makowiec, pyszny rozgrzewający grzaniec, gorącą czekoladę z chilli czy kruche pierożki z kapustą i grzybami.
.
.
Sernik z makiem
Świąteczny przepis
Składniki
/tortownica ∅ 24 cm/
Masa serowa
1 kg twarogu do sernika (bez cukru)
70 g mielonego maku
3 jajka
70 g cukru pudru
1 budyń śmietankowy / 40 g
*aromat migdałowy
Polewa śmietankowa
200 g śmietany 18%
cynamon, orzechy do dekoracji
Ciasteczkowy spód
*dla chętnych*
150 g pierniczków
50 g masła
Uwagi: łyżka cukru pudru waży ok. 10g, łyżka maku waży ok. 10g
Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Rozpuszczone masło wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Najlepiej zmiel je w malakserze z roztopionym masłem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na nim masę z pierniczków. Nagrzej piekarnik do 180 °C.
Następnie przygotuj masę serową – twaróg przełóż do dużej miski. Dodaj po kolei jajka i mieszaj mikserem. W trakcie miksowania dodawaj cukier, budyń i kilka kropel olejku migdałowego. Po zakończeniu miksowania, dodaj mak i wymieszaj za pomocą łopatki.
Przygotowaną masę sernikową wylej na spód z pierniczków. Włóż do piekarnika. Piecz minimum 60 minut. Ustaw na pieczenie góra – dół. Wyjmij śmietanę 18% z lodówki.
Gdy sernik z makiem będzie już kusząco pachniał i będzie wyglądał na upieczony – przygotuj śmietankowy krem. W miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z łyżką cukru pudru. Wyjmij gorący sernik z piekarnika i polej go śmietaną. Rób to powoli i dokładnie rozsmarowuj śmietanę po całym serniku, ponieważ polewa szybko zastyga.
Udekoruj płatkami migdałów, cynamonem i innymi świątecznymi dodatkami!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.