Pierogi a’la ruskie z dynią

Pierogi a’la ruskie z dynią

Czy są tu fani pierogów? Które najbardziej lubicie – z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą a może tradycyjne ruskie? Ja najbardziej lubię pieczone pierogi, które kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. W domu podajemy je do czerwonego barszczu. Pieczone pierogi wypełnione są kapustą i własnoręcznie zebranymi grzybami. Przepyszne! Przepis na te pierożki pieczone znajdziecie tuDzisiaj mam dla Was przepis na pierogi ,,z wody”, gotowane. 

Pierogi tak samo jak ciasto na pizzę czy ciasto drożdżowe kojarzyło mi się z czymś za trudnym, abym mogła zrobić to samodzielnie. Teraz zupełnie zmieniłam swoje podejście. Spędzam tyle czasu w kuchni póki się nie uda! Każda godzina poświęcona na gotowaniu daje nowe umiejętności i efekty np. w postaci tych pysznych pierogów a’la ruskich z dynią. Na przygotowanie pierogów trzeba mieć czas. Ja spędziłam 1,5 h na wyrabianiu pierogowego ciasta, wykrajania i lepienia. Na szczęście trochę czasu zaoszczędziłam na farszu. Ugotowałam dynię i ziemniaki, a potem wymieszałam z twarogiem. 

 

 

pierogi_z_dynią_wege

.

Pierogi a’la ruskie z dynią


.

Składniki

/40 pierogów/

250 g mąki pszennej poznańskiej typ 650 

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

sól

250 ml gorącej wody

1 łyżka oleju

 

Po odmierzeniu obu mąk, wsyp połowę porcji do miski i łyżeczkę soli. Uszykuj kubek gorącej wody. Powoli dolewaj wodę do mąki i mieszaj a po utworzeniu się kłaczków zacznij wyrabiać. Wtedy porcjami dosypuj mąkę, do chwili gdy ciasto przestanie być kleiste i będzie się nadawać do rozwałkowania. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Nie musisz zużyć całej mąki z przepisu, mąka będzie jeszcze potrzebna do posypywania ciasta przy wałkowaniu. Nadmiar mąki potem powodować rozklejanie się pierogów. 

 

Im dłużej wyrabiasz ciasto na pierogi, tym będzie bardziej miękkie. 

Podziel ciasto na porcje, pozostałe przykryj, bo wyschnie. Zacznij rozwałkowywać. Ja lubię cienkie ciasto na pierogi, więc ciasto miało ok. 0,5 cm. Z płachty ciasta wykrój za pomocą szklanki lub specjalnej okrągłej formy pierożki. Polecam zaangażować pomocnika do nakładania farszu i lepienia zupełnie jak na taśmie produkcyjnej 😉 

 

.

Składniki na farsz dyniowy do pierogów


2 ziemniaki

pół dyni hokkaido

2 cebule

łyżka oleju rzepakowego

pół kostki twarogu 100 g

Przyprawy – ½ łyżeczki soli, pieprz czarny, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,  łyżeczka curry, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki słodkiej papryki.

 

Ziemniaki obierz i pokrój. Dynię obierz, wybierz nasiona, oczyść i pokrój w kostkę. Wrzuć ziemniaki i dynię do wrzącej wody i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Odcedź na durszlaku i ostudź. 

Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Twaróg przełóż do miski, wsyp przyprawy i dodaj ostudzone ziemniaki oraz dynię. Jeżeli lubisz gładkie nadzienie w pierogach – zblenduj je na gładką masę. Ja zrobiłam pół na pół – widać na zdjęciach. Na koniec dodaj podsmażoną cebulę. 

.

.

Gotowanie pierogów ruskich


Zagotuj szeroki garnek z wodą. Gdy doprowadzisz wodę do wrzenia wrzuć (w zależności od wielkości garnka) od 6 do 10 pierogów. Postaraj się żeby pierogi nie stykały się ze sobą. Gotuj przez 5-7 minut. Pierogi powinny same wypłynąć na wierzch. Od wypłynięcia ja liczę 2-3 minuty. 

Nadmiar możesz zamrozić i przechowywać przez 2-3 tygodnie. 

 

pierogi_ruskie_z_dynia_positivet

 

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.