Gorąca czekolada z chilli

Gorąca czekolada z chilli

Ten gorący czekoladowy napój, na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Ja przygotowałam czekoladę po aztecku, czyli czekoladę z chilli. Wariantów jest pełno np. czekolada z wiśniówką, skórką pomarańczy czy czekolada z gorącymi malinami. Żadna z tych wersji nie jest fit, dlatego delektuj się gorącą czekoladą po powrocie z lodowiska. Dodatek chilli robi z czekoladowego napoju pokarm dla duszy i ciała. Wielbiciele ostrych smaków, cieszą się zdrowiem, ponieważ kapsaicyna zawarta w papryce chilli to silny przeciwutleniacz tak jak witamina C i E. 

 

Jak zrobić gorącą czekoladę? 

 

Przygotowując napój, postaw na dobrej jakości główny składnik, którym jest czekolada. Koniecznie musi być gorzka! Czekolada mleczna, trudno się rozpuszcza i może się zważyć. W tajemnicy powiem wam, że czekolada mleczna ma mniej kalorii do gorzkiej. Te dwa rodzaje czekolady, różnią się zawartością kakao i tłuszczu kakaowego, którego jest więcej w czekoladzie gorzkiej min. 63-90%. Kubek gorącej czekolady wg mojego przepisu ma ok. 450 kcal.  Na blogu, chcę pokazać lepszą stronę odżywiania, dlatego nie skupiam się tylko na przepisach niskokalorycznych. Dla mnie najważniejsza jest zdrowa relacja z jedzeniem. Zjedz mniej, ale w zamian coś odżywczego i smacznego. 

Poczuj smak i aromat domowej, gorącej czekolady. 

Poniżej znajdziesz przepis 100% wege

 

goraca_czekolada_positiveat

Gorąca czekolada


z chilli po aztecku

Składniki

/2 porcje/

tabliczka gorzkiej czekolady

300 ml mleka 2%

80 ml śmietanki 30% 

szczypta cynamonu i chilli

.

 

Przepis na gorącą czekoladę dla początkujących

Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj połamaną czekoladę. Pilnuj aby się nie przypaliło. Mieszaj łyżką, do całkowitego rozpuszczenia. Posyp cynamonem i szczyptą chilli. 

 

Przepis dla pewnych siebie w kuchni

W rondelku zagotuj małą ilość wody. Postaw na nim metalową miskę zamiast pokrywki, dnem do dołu. W misce umieść pokruszoną czekoladę i poczekaj aż się rozpuści w tzw. kąpieli wodnej. Zmniejsz ogień i dolewał małymi porcjami mleko i intensywnie mieszaj. Uważaj, aby miska nie spadła! To samo zrób ze śmietanką. Gdy dolejesz całość, uzyskasz przyjemnie gęstą gorącą czekoladę, która szybko z a s t y g a. Jak najszybciej przelej ją do kubków i posyp przyprawami. 

.

Wegańska gorąca czekolada 


przepis wegański

Składniki

/2 porcje/

tabliczka czekolady (Wedel; COCOA)

300 ml mleka kokosowego

szczypta cynamonu i chilli

 

Sprawdź zamienniki mleka krowiego – Ranking napojów roślinnych

Postępuj zgodnie z instrukcją. W rondelku podgrzej mleko kokosowe na małym ogniu. Wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Posyp chilli i cynamonem.

 

Skład czekolady E.Wedel: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyna sojowa), aromat. Masa kakaowa minimum 64%.

 

Inne warianty czekolady:

♥ Gorąca czekolada ze skórką pomarańczy

♥ Domowa czekolada z płatkami migdałów

♥ Czekolada do picia ze szczyptą soli



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *