Chrupiący indyk w sezamie z zieloną soczewicą

Przepis na indyka w sezamie ostatnio króluje u mnie jako niedzielny obiad. Najczęściej w towarzystwie soczewicy, tym razem to zielona soczewica i ogromnej ilości warzyw sezonowych. Z domowego ogródka zebrałam dojrzałe pomidory oraz cukinię. I zabrałam się do gotowania!
♥ W kuchni rozkład pracy jest bardzo ważny, aby nie tracić cennego czasu.
Dlatego ten przepis radzę rozpocząć od nastawienia wody do ugotowania warzyw.
Jak ugotować soczewicę?
To proste, odmierz 200 g, wsyp do garnka i zalej 3 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 min do uzyskania miękkości. Odcedź nadmiar wody przy użyciu sitka.
Czas na indyka w sezamowej panierce!
Składniki
/3 porcje/
3 sznycle z indyka ok. 80 g – 1 szt.
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki kukurydziane
2 łyżki sezamu
1 łyżeczka curry
szczypta chilli /soli /pieprzu
Przepis na indyka w sezamie
Przyprawy, sezam i mąkę kukurydzianą połącz w misce. Indyka pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj w jogurcie naturalnym i odstaw na 10 min. Dzięki temu mięso będzie delikatniejsze. Następnie obtocz w przygotowanej panierce. Smaż na oleju rzepakowym do zarumienienia.
U w a g a – olej musi zakrywać powierzchnię patelni – w innym wypadku indyk może przywierać.
⇒Tip1 Wersja low-fat: Indyka wstaw do piekarnika na 20 min, ustaw temperaturę na max 180°C, aby nie spalić sezamowej panierki.
Warzywa na dodatek!
2 pomidory
1/2 cukinii
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku
5 różyczek brokułu
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj posiekane pomidory i cukinię. Na koniec dorzuć ugotowanego brokuła. Dopraw przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, szczyptą chilli i ulubionymi ziołami.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.