DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI

Co to jest granola?
Granola to mieszanina płatków zbóż z bakaliami i nasionami. Pasuje jako dodatek do mleka czy jogurtu naturalnego. To kolejny pomysł na zdrowe śniadanie i nie tylko. Jest dietetycznym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych.
Przygotowanie domowej granoli nie zajmuje dużo czasu a słoik starcza na długo. Radzę pobudzić wyobraźnię, bo dobór składników zależy od nas! Jako bazę potrzebujemy płatków owsianych, żytnich, gryczanych, jaglanych, orkiszowych itd. Następnie wybieramy spośród orzechów, nasion i suszonych owoców. Im więcej tym lepiej!
Domowa granola to mądry wybór
Przygotowując domową granolę mamy kontrolę nad tym ile będzie zawierać cukru. W gotowych musli jest go zdecydowanie za dużo. Wypełnione jest ono także innymi słodzikami takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy czy słód jęczmienny. Co gorsza w większości zawierają tłuszcz palmowy lub konserwant dwutlenek siarki.[1] Te składniki nie tylko niekorzystnie wpływają na naszą wagę, ale także nie są obojętne wobec naszego zdrowia. A przecież wystarczy dodać suszone owoce – daktyle, żurawinę czy morele suszone aby naturalnie dosłodzić granolę. Te produkty oprócz występujących w nich cukrów dostarczają ważnych mikroelementów np. suszone morele to doskonałe źródło potasu.
Przepis na domową granolę
Składniki
150 g płatków owsianych
50 g płatków gryczanych
50 g płatków jaglanych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka lnu
4 łyżki pestek dyni
5 łyżek orzechów
6 moreli suszonych pokrojonych w paski
10 posiekanych daktyli
50 g masła
3 łyżki miodu
30 g cukru waniliowego
Przepis na domową granolę, domowe musli
Płatki podprażamy na suchej patelni do złocistego koloru. W rondelku roztapiamy masło, cukier waniliowy i na końcu dodajemy miód. W misce mieszamy płatki, nasiona, orzechy i suszone owoce. Wlewamy zawartość rondelka i mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy granolę. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 160°C pieczenie góra-dół. Pieczemy 25 min, do uzyskania złocistego koloru.
⇒Tip1 Warto w trakcie pieczenia przemieszać granolę aby równomiernie się podpiekła.
⇒Tip2 Aby nadać granoli wyjątkowy zapach skrop ją kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
⇒Tip3 Za mało składników? Dodaj sezam, mak, słonecznik, jagody goi, rodzynki, figi, kokos.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.