DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI

DOMOWA GRANOLA Z OWOCAMI

Co to jest granola?

Granola to mieszanina płatków zbóż z bakaliami i nasionami. Pasuje jako dodatek do mleka czy jogurtu naturalnego. To kolejny pomysł na zdrowe śniadanie i nie tylko. Jest dietetycznym zamiennikiem tradycyjnych płatków śniadaniowych.

 

domowa granola

Przygotowanie domowej granoli nie zajmuje dużo czasu a słoik starcza na długo. Radzę pobudzić wyobraźnię, bo dobór składników zależy od nas! Jako bazę potrzebujemy płatków owsianych, żytnich, gryczanych, jaglanych, orkiszowych itd. Następnie wybieramy spośród orzechów, nasion i suszonych owoców. Im więcej tym lepiej!

 

granola z owocami

Domowa granola to mądry wybór

Przygotowując domową granolę mamy kontrolę nad tym ile będzie zawierać cukru. W gotowych musli jest go zdecydowanie za dużo. Wypełnione jest ono także innymi słodzikami takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy czy słód jęczmienny. Co gorsza w większości zawierają tłuszcz palmowy lub konserwant dwutlenek siarki.[1] Te składniki nie tylko niekorzystnie wpływają na naszą wagę, ale także nie są obojętne wobec naszego zdrowia. A przecież wystarczy dodać suszone owoce daktyle, żurawinę czy morele suszone aby naturalnie dosłodzić granolę. Te produkty oprócz występujących w nich cukrów dostarczają ważnych mikroelementów np. suszone morele to doskonałe źródło potasu. 

 

Przepis na domową granolę


Składniki

150 g płatków owsianych

50 g płatków gryczanych

50 g płatków jaglanych

1 łyżka nasion chia

1 łyżka lnu

4 łyżki pestek dyni

5 łyżek orzechów

6 moreli suszonych pokrojonych w paski

10 posiekanych daktyli

50 g masła

3 łyżki miodu

30 g cukru waniliowego

zdrowa granola

Przepis na domową granolę, domowe musli

Płatki podprażamy na suchej patelni do złocistego koloru. W rondelku roztapiamy masło, cukier waniliowy i na końcu dodajemy miód. W misce mieszamy płatki, nasiona, orzechy i suszone owoce. Wlewamy zawartość rondelka i mieszamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy granolę. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 160°C pieczenie góra-dół. Pieczemy 25 min, do uzyskania złocistego koloru.

 

⇒Tip1 Warto w trakcie pieczenia przemieszać granolę aby równomiernie się podpiekła.
⇒Tip2 Aby nadać granoli wyjątkowy zapach skrop ją kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
⇒Tip3 Za mało składników? Dodaj sezam, mak, słonecznik, jagody goi, rodzynki, figi, kokos.

 domowa granola



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *