ZUPA KREM Z KUKURYDZY

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Aromatyczna i pyszna zupa z kukurydzy.

Próbowałam przepisów na tą zupę, wielokrotnie w różnych wersjach, jednak ostatecznie zostaje przy tej klasycznej. Najczęściej sięgam po ten sprawdzony przepis, gdy marzy mi się szybki, rozgrzewający krem z warzyw. Z pewnością przyda się na jesienne chłody, które coraz bliżej.

Ta zupa z kukurydzy zawdzięcza swój smak połączeniu słodkiej kukurydzy z intensywną kurkumą i pikantnym chilli.

Zestaw idealny ♥ 

krem z kukurydzy

Właściwości kurkumy 


Do kremu z kukurydzy dodałam pewien superfood. Mowa o kurkumie, która zawiera dobroczynny barwnik kurkuminę. Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo, co dowiedziono w wielokrotnie w badaniach klinicznych. Dodatkowo działa ochronnie na wątrobę, pomaga zmniejszać kamienie żółciowe i obniża cholesterol. Od wieków stosowana jako środek przyśpieszający gojenie ran.

Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.  A zatem gdy czujemy się osłabieni lub łapie nas przeziębienie warto sięgnąć po miseczkę z kukurydzianą zupą. 

Korzeń kurkumy wyglądem przypomina imbir. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanej przyprawy, ale coraz częściej pojawia się w sklepach. I to nie tylko tych ze zdrową żywnością. Cena waha się ok. 10 zł za 250 g.

zupa z kukurydzy

Przepis na zupę krem z kukurydzy


Składniki 

/3 porcje/

2 puszki kukurydzy po odsączeniu ok. 400 g

700 ml bulionu warzywnego

2 łyżki masła lub oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

Przyprawy:

2-3 łyżeczki kurkumy,

1 łyżeczka chilli,

1 łyżeczka słodkiej papryki,

pieprz, sól

Zupa krem z kukurydzy

W garnku rozpuść masło i podsmażyć imbir oraz posiekany czosnek. Następnie wsyp kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Uważaj, aby się nie przypaliły!

Dorzuć przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Mieszaj co jakiś czas i po zarumienieniu zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Doprowadź do zagotowania a następnie gotujć na wolnym ogniu przez 20 min.

Po tym czasie odstaw i zblenduj do uzyskania konsystencji kremu. Zupę przelej przez sito, tak aby zostały na nim łuski kukurydzy. Na koniec dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej chilli. Im zupa cieplejsza tym ostrość chilli będzie bardziej wyczuwalna. 

⇒Tip1 Zupę udekoruj prażonymi orzechami nerkowca lub ziemnymi.
⇒Tip2 Zamiast pieczywa jako dodatek świetnie pasuje gotowana ciecierzyca lub soczewica. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *