ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Aromatyczna i pyszna zupa z kukurydzy.
Próbowałam przepisów na tą zupę, wielokrotnie w różnych wersjach, jednak ostatecznie zostaje przy tej klasycznej. Najczęściej sięgam po ten sprawdzony przepis, gdy marzy mi się szybki, rozgrzewający krem z warzyw. Z pewnością przyda się na jesienne chłody, które coraz bliżej.
Ta zupa z kukurydzy zawdzięcza swój smak połączeniu słodkiej kukurydzy z intensywną kurkumą i pikantnym chilli.
Zestaw idealny ♥
Właściwości kurkumy
Do kremu z kukurydzy dodałam pewien superfood. Mowa o kurkumie, która zawiera dobroczynny barwnik kurkuminę. Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo, co dowiedziono w wielokrotnie w badaniach klinicznych. Dodatkowo działa ochronnie na wątrobę, pomaga zmniejszać kamienie żółciowe i obniża cholesterol. Od wieków stosowana jako środek przyśpieszający gojenie ran.
Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. A zatem gdy czujemy się osłabieni lub łapie nas przeziębienie warto sięgnąć po miseczkę z kukurydzianą zupą.
Korzeń kurkumy wyglądem przypomina imbir. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanej przyprawy, ale coraz częściej pojawia się w sklepach. I to nie tylko tych ze zdrową żywnością. Cena waha się ok. 10 zł za 250 g.
- Warto poczytać więcej w publikacji.
Przepis na zupę krem z kukurydzy
Składniki
/3 porcje/
2 puszki kukurydzy po odsączeniu ok. 400 g
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
Przyprawy:
2-3 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka chilli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
pieprz, sól
Zupa krem z kukurydzy
W garnku rozpuść masło i podsmażyć imbir oraz posiekany czosnek. Następnie wsyp kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Uważaj, aby się nie przypaliły!
Dorzuć przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Mieszaj co jakiś czas i po zarumienieniu zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Doprowadź do zagotowania a następnie gotujć na wolnym ogniu przez 20 min.
Po tym czasie odstaw i zblenduj do uzyskania konsystencji kremu. Zupę przelej przez sito, tak aby zostały na nim łuski kukurydzy. Na koniec dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej chilli. Im zupa cieplejsza tym ostrość chilli będzie bardziej wyczuwalna.
⇒Tip1 Zupę udekoruj prażonymi orzechami nerkowca lub ziemnymi.
⇒Tip2 Zamiast pieczywa jako dodatek świetnie pasuje gotowana ciecierzyca lub soczewica.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.