ZUPA KREM Z KUKURYDZY

ZUPA KREM Z KUKURYDZY

Aromatyczna i pyszna zupa z kukurydzy.

Próbowałam jej wielokrotnie w różnych wersjach jednak ostatecznie zostaje przy tej klasycznej. Najczęściej sięgam po ten sprawdzony przepis, gdy marzy mi się szybki, rozgrzewający krem z warzyw. Z pewnością przyda się na jesienne chłody, które coraz bliżej.

Ta zupa zawdzięcza swój smak połączeniu słodkiej kukurydzy z intensywną kurkumą i pikantnym chilli.

Zestaw idealny ♥ 

krem z kukurydzy

Do kremu z kukurydzy dodałam pewien superfood. Mowa o kurkumie, która zawiera dobroczynny barwnik kurkuminę. Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo, co dowiedziono w wielokrotnie w badaniach klinicznych. Dodatkowo działa ochronnie na wątrobę, pomaga zmniejszać kamienie żółciowe i obniża cholesterol. Od wieków stosowana jako środek przyśpieszający gojenie ran.

Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.  A zatem gdy czujemy się osłabieni lub łapie nas przeziębienie warto sięgnąć po miseczkę z kukurydzianą zupą. 

Korzeń kurkumy wyglądem przypomina imbir. Najczęściej występuje w postaci sproszkowanej przyprawy, ale coraz częściej pojawia się w sklepach. I to nie tylko tych ze zdrową żywnością. Cena waha się ok. 10 zł za 250 g.

zupa z kukurydzy

Składniki na 3 porcje zupy

2 puszki kukurydzy po odsączeniu ok. 400 g
700 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
Przyprawy: 2-3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprz, sól

W garnku roztopić masło i podsmażyć imbir oraz posiekany czosnek. Następnie wsypać kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Uważać aby się nie przypaliły! Dorzucić przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. Mieszać co jakiś czas i po zarumienieniu zalać przygotowanym wcześniej bulionem. Doprowadzić do zagotowania a następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po tym czasie odstawić i zblendować do uzyskania konsystencji kremu. Zupę przelać przez sito, tak aby zostały na nim łuski kukurydzy. Na koniec doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej chilli. Im zupa cieplejsza tym ostrość chilli będzie bardziej wyczuwalna. 

⇒Tip1 Zupę udekoruj prażonymi orzechami nerkowca lub ziemnymi.
⇒Tip2 Zamiast pieczywa jako dodatek świetnie pasuje gotowana ciecierzyca lub soczewica. 

 

ZUPA KREM Z KUKURYDZY
5 (100%) 1 vote

Sprawdź inne przepisy!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close