Jajka faszerowane z dietetycznym majonezem

Jajka faszerowane z dietetycznym majonezem

Jajka faszerowane dietetycznym majonezem


To pierwszy taki przepis na dietetyczny majonez wypróbowany przeze mnie i wiem, że zostanie ze mną na dłużej. Przekonuje nie tylko znacznie mniejszą kalorycznością, ale bardzo zbliżonym smakiem. Sama byłam zaskoczona, tym że majonez z serka wiejskiego z dodatkiem musztardy i jajka, będzie tak smaczny. Na liście do zrobienia zostają jeszcze wegańskie przepisy na majonez z kaszy jaglanej czy tofu. Póki co, trzymam się tego, bo robi się go błyskawicznie szybko. Jak dla mnie dietetyczny majonez dorównuje temu tradycyjnemu. 

 

Dietetyczny majonez vs. tradycyjny 


Dla porównania w przeliczeniu na 100 g produktu, klasyczny majonez to prawdziwa bomba kaloryczna. Jedna łyżka dostarcza 166 kcal i większość z nich pochodzi z tłuszczu, którego jest aż 18 g w tak małej porcji. To niemal 30% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz, dla osoby o dziennym zapotrzebowaniu na 2 000 kcal. Z kolei, dietetyczny majonez z serka wiejskiego nie ma swojej nazwy, ot tak. W przeliczeniu na 25 g (1 łyżka), dostarcza 6 razy mniej kalorii, czyli jedyne 26 kcal. Proporcja makroskładników rozkłada się o wiele lepiej – w 100 g dietetycznego majonezu jest 11 g pełnowartościowego białka i ponad 12 razy mniej tłuszczu. 

dietetyczny majonez

 

Domowy dietetyczny majonez


Składniki

/1 kubek/

200 g serka wiejskiego
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz

Majonez light z serka wiejskiego

Jajko wstaw do zimnej wody i ugotuj na twardo – odlicz 7 minut od zagotowania wody.
Serek wraz ze śmietanką zblenduj z musztardą, octem, sokiem z cytryny, dopraw. 

Ugotowane jajko, ostudź tak aby je obrać, a następnie zblenduj z pozostałymi składnikami.
Kremowy majonez gotowy!

 

faszerowane jajka wielkanocne

Jajka faszerowane


W internecie jest pełno przepisów na jajka faszerowane. Ze względu, na to że jemy oczami, przygotowałam trzy, kolorowe pasty. Do ich zrobienia wystarczy sprawny blender i dosłownie 10 minut. Pierwsza z nich to zielona pasta z groszkiem i szpinakiem, następnie pasta z tuńczykiem i jajka faszerowane dietetycznym majonezem. 

 

Jajka faszerowane pastami


Składniki

/8 sztuk/

Pasta zielona:
6 łyżek groszku zielonego
2 duże garści świeżego szpinaku
pół ząbka czosnku

Pasta z tuńczykiem:
2-3 żółtka
pół puszki tuńczyka w sosie własnym
pół cebuli
łyżka domowego majonezu
pół łyżeczki kurkumy
Sól, pieprz

Wielkanocne faszerowane jajka

Podane składniki wystarczają łącznie na wypełnienie 10 jajek.

PASTA ZIELONA

Podane składniki – groszek i szpinak zblenduj i wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.

PASTA TUŃCZYKOWA

Cebulę bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem, majonezem i kurkumą.
Dodaj ostudzone żółtka z jajek, które będziesz faszerować. Dopraw solą i pieprzem.

jajka z majonezem

Sprawdź inne przepisy!

Michalina Zgid

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.

Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.