Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosenna zdrowa kuchnia 

Po fali mrozów, dzisiaj nareszcie poczułam wiosnę. Przy tym wiosennym słońcu, przypomniałam sobie o kolorowych zdjęciach, jakie zrobiłam ostatnio, szykując przepis na pastę z bobu i pastę z buraka. Przyroda budzi się do życia, następują zmiany w otoczeniu, więc często to mobilizuje do zmian. Tyczy się to także zmian nawyków żywieniowych. W tym okresie najwięcej się mówi o wiosennych detoksach, oczyszczaniu i „odkwaszaniu” organizmu ( budzi ono wiele kontrowersji, dlatego w najbliższym czasie możecie liczyć na wpis dokładnie wyjaśniający co to zakwaszenie organizmu i czy w ogóle istnieje).  I najważniejsze – wiosenne ciepło przypomina o zbliżającym się sezonie bikini. Co za tym idzie? Chcemy jeść lekko i zdrowo. Z tego powodu przygotowałam dla Was przepis na przyjemne i proste pasty do pieczywa. Może sprawią, że zdrowe nawyki zostaną z Wami na dłużej? 

pasta z buraka

Pasty do pieczywa
pasta z bobu i pasta z buraka 

Pasty kanapkowe to świetny przepis na szybkie śniadanie, przekąskę czy kolację. Przygotowanie trwa tyle co blendowanie wszystkich składników. Najlepiej przygotować takie pasty na kilka dni. Mi znudziły się pasty jajeczne, pasty z makreli czy tuńczyka, tradycyjny hummus czy guacamole. Pasta z buraka i pasta z bobu wychodzi naprawdę tanio, co polecam innym studentom, gdy do pierwszego jeszcze daleko. A przy tym można powiedzieć, że to dobry wybór z punktu widzenia żywieniowca. Właściwości zdrowotne bobu opisywałam już wcześniej przy przepisie na zupę z bobuNatomiast więcej informacji o buraku znajdziecie w szerokim wpisie poświęconym wyłącznie burakowi –link Dla mnie to rodzime warzywo jest skarbnicą nie tylko składników mineralnych. Na całym świecie burak zdobywa uznanie dzięki zawartości betaniny – silnego antyoksydantu czy betainy oraz azotanów pośrednio podnoszących wydolność organizmu. 

pasta z bobu

 

Przepis na pasty do pieczywa 

Pasta z buraka i pasta z bobu
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Prep Time
10 min
Zielona z bobu
  1. 3 szklanki bobu /mrożonego
  2. 6 łyżeczek fety
  3. ćwiartka cytryny
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 2 ząbki czosnku
  6. dużo świeżo zmielonego pieprzu (wedle uznania)
Czerwona buraczkowa
  1. 1 duży ugotowany burak
  2. łyżeczka chrzanu
  3. 4 plastry białego twarogu
  4. oliwa wg uznania 2-3 łyżki
  5. przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Instructions
  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, w ciągu 15 minut. Odczekaj aż wystygnie i dokładnie zblenduj z wymienionymi składnikami: oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, fetą i pieprzem. Gotową pastę posyp pestkami dyni.
  2. Buraka pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj z chrzanem, twarogiem, oliwą i przyprawami.
PositivEat.pl https://positiveat.pl/
pasta z buraka

pasta z bobu

pasty do chleba

Wiosenne pasty do pieczywa
5 (100%) 2 votes

Sprawdź inne przepisy!



1 thought on “Wiosenne pasty do pieczywa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close