Wiosenne pasty do pieczywa

Wiosenna zdrowa kuchnia
Po fali mrozów, dzisiaj nareszcie poczułam wiosnę. Przy tym wiosennym słońcu, przypomniałam sobie o kolorowych zdjęciach, jakie zrobiłam ostatnio, szykując przepis na pastę z bobu i pastę z buraka. Przyroda budzi się do życia, następują zmiany w otoczeniu, więc często to mobilizuje do zmian. Tyczy się to także zmian nawyków żywieniowych. W tym okresie najwięcej się mówi o wiosennych detoksach, oczyszczaniu i “odkwaszaniu” organizmu ( budzi ono wiele kontrowersji, dlatego w najbliższym czasie możecie liczyć na wpis dokładnie wyjaśniający co to zakwaszenie organizmu i czy w ogóle istnieje). I najważniejsze – wiosenne ciepło przypomina o zbliżającym się sezonie bikini. Co za tym idzie? Chcemy jeść lekko i zdrowo. Z tego powodu przygotowałam dla Was przepis na przyjemne i proste pasty do pieczywa. Może sprawią, że zdrowe nawyki zostaną z Wami na dłużej?
Pasty do pieczywa
pasta z bobu i pasta z buraka
Pasty kanapkowe to świetny przepis na szybkie śniadanie, przekąskę czy kolację. Przygotowanie trwa tyle co blendowanie wszystkich składników. Najlepiej przygotować takie pasty na kilka dni. Mi znudziły się pasty jajeczne, pasty z makreli czy tuńczyka, tradycyjny hummus czy guacamole. Pasta z buraka i pasta z bobu wychodzi naprawdę tanio, co polecam innym studentom, gdy do pierwszego jeszcze daleko. A przy tym można powiedzieć, że to dobry wybór z punktu widzenia żywieniowca. Właściwości zdrowotne bobu opisywałam już wcześniej przy przepisie na zupę z bobu. Natomiast więcej informacji o buraku znajdziecie w szerokim wpisie poświęconym wyłącznie burakowi –link . Dla mnie to rodzime warzywo jest skarbnicą nie tylko składników mineralnych. Na całym świecie burak zdobywa uznanie dzięki zawartości betaniny – silnego antyoksydantu czy betainy oraz azotanów pośrednio podnoszących wydolność organizmu.
Przepis na pasty do pieczywa
Pasta do pieczywa z buraka
Składniki
/1 słoiczek/
1 duży ugotowany burak
łyżeczka chrzanu
4 plastry białego twarogu
oliwa wg uznania 2-3 łyżki
PRZYPRAWY
majeranek, sól, pieprz
Czerwona pasta buraczkowa do chleba
Możesz przygotować większą ilość pasty. Przechowuj szczelnie zamkniętą, w lodówce do 2-3 dni. Podaję przepis na 1 słoiczek. Buraka ugotuj w małej ilości wody, przez ok. 30-40 min, w zależności od jego rozmiaru. Gotowego buraka pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj z chrzanem, twarogiem, oliwą i przyprawami.
Zielona pasta z bobu
Składniki
/1 słoiczek/
3 szklanki bobu /mrożonego
6 łyżeczek fety
ćwiartka cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
dużo świeżo zmielonego pieprzu (wedle uznania)
Przepis na pastę do chleba
Bób ugotuj w osolonej wodzie, w ciągu 15 minut. Odczekaj aż wystygnie i dokładnie zblenduj z wymienionymi składnikami: oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, fetą i pieprzem. Gotową pastę posyp pestkami dyni.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Super! Dziękuję za wiosenna inspiracje 🙂