Sałatka z komosą ryżową i jarmużem

W tym wpisie znajdziesz przepis na sałatkę z komosą ryżową, jarmużem i orzechami.
Wraz z tym przepisem na sałatkę z komosą ryżową, mogę śmiało przechodzić na weganizm. Quinoa to jeden z moich ulubionych pseudozbóż i muszę ją częściej wykorzystywać do dań i ogólnie w kuchni. Dla tych którzy nie znają smaku – ja bym go określiła jako lekko orzechowy i wyróżniający smak potrawy. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pieczoną gruszkę z migdałami i komosą ryżową.
A jakie wy znacie przepisy na komosę ryżową? Do czego ją dodajecie? 🙂
Jak ugotować komosę ryżową?
Odmierzamy pół szklanki komosy. Płuczemy ją na gęstym sitku pod zimną wodą podobnie jak kaszę jaglaną. Przelewamy, dopóki woda przestanie się pienić i będzie czysta. Drugi sposób to użycie gazy, którą układamy na misce i wsypujemy na nią komosę ryżową. Zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut. Odciskamy wodę i zalewamy ponownie. Jeżeli woda jest czysta możemy przejścia do gotowania quinoi. Następnie komosę ryżową wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku. Od tej pory odliczamy 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej użyć do tego garnka o grubym dnie aby ziarenka się nie przypaliły. W międzyczasie możemy przemieszać komosę widelcem aby była bardziej sprężysta. Po kwadransie powinny pojawić się charakterystyczne odstające ogonki. Odstawiamy garnek
z komosą na 10 min.
Przepis na sałatkę z komosą ryżową, jarmużem i orzechami
Składniki
/2 porcje/
1 szklanka komosy
garść suszonej żurawiny
2 garści jarmużu
garść orzechów włoskich
PRZYPRAWY
oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia sałatki z komosa ryżową
Komosę ryżową wrzuć na posolony wrzątek (2 szklanki wody) i 12 minut gotuj pod przykryciem, odcedź i wrzuć do ciepłego garnka.
Dodaj garść żurawiny i przykryj na 10 minut.
Posiekaj jarmuż i zagotuj w ciepłej wodzie nie dłużej niż 5 minut, bez dodatku soli.
Na koniec połącz wszystkie składniki wraz z orzechami włoskimi. Dopraw solą i pieprzem, polej łyżką oliwy i sokiem z cytryny.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.