Ciastka zbożowe z czekoladą | bez cukru

Ciastka zbożowe z czekoladą | bez cukru

Te ciastka to prawdziwy sztos! Już w trakcie przygotowań, nie mogłam oprzeć się ich kuszącemu zapachowi skórki pomarańczowej i czekolady. Jeśli jesteś fanem czekolady gorzkiej Lindta z pomarańczą, to wiesz o czym mówię. 😉

Niekruszące się ciastka zbożowe z czekoladą

Przygotowanie ciastek zbożowych z czekoladą, zawsze kojarzyło mi się z udręka. Wymyślenie proporcji zbóż, ziaren, miodu i orzechów jako składników, tak aby batoniki dały się pokroić po upieczeniu, zdawało się być najtrudniejsze. Zazwyczaj korzystałam z innych blogów, ale duża ilość miodu i oleju w przepisie, powodowała, że zmieniałam przepis batoników na własną rękę i potem, tak jak wspomniałam, wszystko się kruszyło. Jak to mówią “potrzeba matką wynalazków” i w dzisiejszym wpisie, przedstawię Ci mój najnowszy wynalazek na ciastka zbożowe z czekoladą.

Te batoniki zbożowe, są wyjątkowo pyszne. Dotychczasowe ciastka zostawiają w tyle, ponieważ robi się je najszybciej. Co więcej, nie wymagają wiele pracy. Chociaż ich smak, byłby wart większego wysiłku.

Ciastka zbożowe z czekoladą

Ciastka zbożowe z czekoladą – przepis

Składniki
/8-10 batoników/

50 g gorzkiej czekolady
sok z 1/2 pomarańczy
skórka starta ze świeżej pomarańczy
30 g nasion chia
150 g płatków owsianych/ 15 łyżek
30 g odżywki białkowej
2 banany

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 170 stopni.

Gorzką czekoladę posiekaj ostrym nożem. Pomarańczę sparz gorącą wodę. Następnie za pomocą tartki, otrzyj jej skórkę. Wystarczy zetrzesz pół pomarańczy. Uważaj, żeby nie trzeć albedo, bo nada gorzki smak batonikom. Wrzuć do miski, razem z czekoladą, nasionami chia, płatkami owsianymi i odżywką białkową.

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z całą resztą składników w misce. Masa powinna być kleista. Nałóż sporą łyżkę ciasta w ręce i uformuj prostokątne batoniki.

Możesz to też zrobić bezpośrednio na blaszce. Gotowe batoniki włóż do piekarnika. Piecz przez 15 min. Poczekaj aż ostygną. Możesz je polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Batoniki czekoladowo pomarańczowe im świeższe tym lepsze. Przechowuj je w pudełeczku lub pod przykryciem przez maksymalnie 3-4 dni.



1 thought on “Ciastka zbożowe z czekoladą | bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *