Ekspresowa tortilla z łososiem i szpinakiem

Ekspresowa tortilla z łososiem i szpinakiem

Wierzę, że tortille da się przygotować na 1000 sposobów. Tylko jak to zrobić smacznie? Ja najchętniej sięgam po sprawdzone połączenia. Zwracam przy tym uwagę, żeby danie było kompletne, co dla mnie oznacza, aby składało się z 3 makroskładników jednocześnie. Dla ścisłości – zawierało białko, węglowodany złożone i tłuszcz. Odżywiając się w ten sposób, masz pewność, że Twojemu organizmowi niczego nie brakuje. Nawiązując do tego, tortilla z łososiem to trochę takie danie, kiedy naprawdę nie masz czasu na gotowanie, a nie chcesz kolejny raz kupować gotowego jedzenia do podgrzania. Przy tym to dobre rozwiązanie na lekki lunch.

Do przygotowania tortilli, potrzebujesz urządzenia w którym ją zapieczesz. W tym celu, używam grilla elektrycznego. Nadaje chrupkości samej tortilli i podgrzewa posiłek. Jeśli nie masz grilla, możesz sprobować podpiec placki na suchej patelni.

tortilla z szpinakiem

Gotowa tortilla czy domowa?

Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić dobrych tortilli. Przepisy na ciasto są naprawdę proste, jednak zazwyczaj, zamiast cienkiego placka, wychodzą mi grube, mączne podpłomyki. I to z zakalcem w środku. Jeśli masz talent do robie tortilli, to zachęcam do domowych a przy tym do podzielenia się swoim przepisem! 🙂 Na szczęście, znalazłam tortille, z dodatkiem mąki owsianej, żytniej i ziaren lnu. Skład był w porządku, więc użyłam właśnie takich. Kupiłam je w Biedronce. Tobie też polecam!

tortilla z lososiem i szpinakiem

Tortilla z łososiem – ekspresowy przepis

Składniki
/4 porcje/

1 paczka mrożonego szpinaku 450 g
ząbek przeciśniętego czosnku
150 g łososia wędzonego
oliwa z oliwek
4 tortille pełnoziarniste
1 kulka mozzarelli
pieprz i sól

tortilla z lososiem positiveat

Sposób przygotowania tortilli z łososiem

Na patelnię wrzuć mrożony szpinak i rozmrażaj przez 7-9 minut. Gdy woda z patelni odparuje, dodaj przeciśnięty czosnek i łyżkę oliwy. Wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę lub posiekaj. Dorzuć ją do farszu. Całość dopraw pieprzem i solą.

Gdy farsz ostygnie, rozłóż go równo na 4 tortille i połóż plastry łososia. Dokładnie zawiń, aby farsz nie uciekał. Zawiń i włóż do elektrycznego grilla. Grilluj ok. 4-5 min do zarumienienia placków.

Tortille z łososiem najlepiej smakują świeżo po zrobieniu, ale też lubię je zabrać do pracy, na lunch. Możesz zjeść je z greckim sosem tzatziki albo sosem czosnkowym. 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *