Spaghetti ze szpinakiem i fetą

Ten przepis na makaron ze szpinakiem i fetą poleciła mi moja współlokatorka. Przyjęłam to dość nieufnie, bo do tej pory byłam nauczona dodawać śmietanę do sosu w spaghetti. Takie przyzwyczajenia z domu. Jednak szybko się przekonałam, że to zupełnie zbędny składnik. Od tej pory mogę cieszyć się pysznym makaronem z oliwą, czosnkiem, fetą i właśnie szpinakiem.
Mrożony czy świeży szpinak?
W kwestii technicznej, do przepisu najlepiej użyć mrożony szpinak. Chyba że masz nieograniczony dostęp do pola szpinakowego. Robiąc to danie dla czterech osób, musiałam zużyć 2 paczki świeżego szpinaku, czyli ok. 400 g liści tego warzywa. Dosłownie znikał w oczach. Mrożony szpinak jest znacznie wydajniejszy i ma swój aromat.
Przepisy na makaron
A jaki jest Twój ulubiony przepis na makaron? Z sosem czy na szybko z niczego? Też się takie zdarzają. Przykładem jest makaron z ketchupem. Wpisując w wyszukiwarkę zaskoczyła mnie liczba wyników. Najwyraźniej to popularne danie na szybko. Ja jeszcze nie próbowałam, a Ty? 😉
W tym przepisie potrzebujesz dodać jeszcze pomidory suszone i fetę. Mój tata, zawzięty mięsożerca, po zjedzeniu porcji (ze smakiem!) spytał mnie jakie mięso dodałam. Ze śmiechem odpowiedziałam, że pomylił suszone pomidory z boczkiem (?). Szkoda, że nie widzieliście jego zdziwienia!
>>Przewiń dalej, przepis na makaron ze szpinakiem i fetą już blisko!
Składniki
/2 porcje/
100 g makaronu spaghetti
5 kostek mrożonego szpinaku
5 pomidorów suszonych
30 g fety
5 łyżek oliwy z oliwek extra vergin
sól, pieprz
Makaron ze szpinakiem i fetą – przygotowanie
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 8-10 min. W tym czasie przygotuj szpinak. Wyjmij z opakowania 5 kostek mrożonego szpinaku i wrzuć na rozgrzaną patelnie z łyżką oliwy z oliwek. Szpinak będzie gotowy po 7-10 minutach. Wtedy dorzuć pokrojone w paski suszone pomidory. Wrzuć ugotowany i odcedzony makaron. Dolej 2-3 łyżki oliwy. Możesz jedną łyżkę zastąpić olejem z suszonych pomidorów dla aromatu. Wymieszaj i na końcu dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Dopraw dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Opcjonalnie posyp kilkoma orzechami włoskimi.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.