Zdrowe przekąski na wieczór

Chipsy z jarmużu
Dlaczego jedząc chipsy kończymy na zjedzeniu całej paczki, zamiast jedynie garści? Też tak masz, że dopiero po schowaniu chipsów do najgłębszej szafki, czujesz mniejszą presję ich zjedzenia? Skąd się bierze ochota tą niezdrową przekąskę?
Jedną z przyczyn może być często dodawany do słonych przekąsek, przypraw i gotowych dań – glutaminian monosodowy – to wzmacniacz smaku. Jest również odpowiedzialny na równi z solą, za nadmierne pragnienie, po zjedzeniu takiej przekąski. Powoduje to, że wybieramy chipsy a nie na przykład pokrojoną paprykę w paski.
Poza glutaminianem monosodowym, nasz apetyt jest oszukiwany, przez sól i nadmiar przypraw. Nawet jeżeli w składzie chipsów, nie doszukasz się glutaminianu sodu, to uwierz mi – on występuje naturalnie w niektórych przyprawach. Z pewnością nie są to tak duże ilości, jak w przypadku syntetycznie dodawanego wzmacniaczu smaku. Mimo to, okazuje się, że u osób wrażliwych na MSG, po takiej dawce, mogą wystąpić objawy. Na przykład opuchnięte kostki, ból głowy czy zmiany skórne. Przyprawy paprykowe i pomidorowe, naturalnie zawierają glutaminian jednosodowy.
Innym składnikiem, który poprawia smak jest tłuszcz. To nośnik smaku. Dlatego jajecznica na maśle smakuje lepiej niż ta przygotowana na parze. Wracając do chipsów – te w 30% składają się z tłuszczu. Widzicie jak niewiele zależy od nas?
Teraz trochę więcej o mojej ulubionej, zdrowej przekąsce. Są to chipsy z jarmużu! Słuchajcie, na początku w ogóle nie byłam ciekawa ich smaku, a bardziej ich tekstury po upieczeniu. Po jednej porcji, drugiej i kolejnych, żałuje że nie odkryłam ich wcześniej. Są szybkie w przygotowaniu – ok. 5 min, pyszne i naprawdę zdrowe!
Popcorn z ciecierzycy

Porównując pieczoną ciecierzycę do popcornu z kukurydzy widoczna jest różnica w ilości dostarczanych kalorii. Tradycyjny popcorn to 4 razy więcej energii, przy tej samej gramaturze! To prawdziwa, zdrowa przekąska.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Zwykły popcorn to wysoko węglowodanowa przekąska. Mimo swojej smakowitości, może niekorzystnie odbić się i powodować nadmierny apetyt.
Dlaczego proponuję zdrowe przekąski?
Zamiast popcornu, pieczona cieciorka? To nie tak, że po tym wpisie, oczekuję od was zupełnej zmiany nawyków. Jednak istnieje grupa osób, która poszukuje takich zamienników.
>> Wypróbuj pieczoną ciecierzycę, jeżeli cierpisz na:
– insulinooporność,
– trudno Ci pohamować nadmierny apetyt,
– starasz się o lepszą sylwetkę,
– masz problemy ze skórą (trądzik),
– masz tendencję do tycia,
– jesteś na diecie wegańskiej (tutaj polecane ze względu na białko i witaminy),
– chorujesz na cukrzycę,
– uczysz swoich dzieci zdrowych nawyków 🙂
Popcorn z ciecierzycy nie jest dla Ciebie jeżeli – cierpisz na nadwrażliwość jelita, źle się czujesz po nasionach roślin strączkowych, masz zbyt częste wypróżnienia.
Dla zaangażowanych sportowców mam prostą radę: na masie wcinaj popcorn, na redukcji lepiej wybieraj pieczoną cieciorkę.
Zdrowe przekąski

Przepis na pieczoną ciecierzycę
Składniki
/1 porcja/
50 g ciecierzycy ze słoika/puszki/ugotowanej
1 łyżeczka słodkiej papryki suszonej
szczypta pieprzu
odrobina chili
szczypta soli
1 łyżka oleju
Ciecierzycę odcedź i wrzuć do miseczki z przyprawami i olejem. Dokładnie wymieszaj, tak aby ciecierzyca była dokładnie oblepiona przyprawami. Następnie wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.
Pyszny, zdrowy popcorn gotowy!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.