Zdrowa dieta na jesień – Jak wykorzystać tą porę roku?

Zdrowa dieta na jesień – Jak wykorzystać tą porę roku?

Okres jesienny często kojarzy nam się z coraz większym chłodem, zmianami temperatury i deszczem. Wydawać by się mogło, że kiedy znikają wszystkim ulubione letnie warzywa sezonowe, również i nasza dieta zaczyna być monotonna i bez większych szaleństw. 

Tymczasem jesień ma nam do zaoferowania mnóstwo ciekawych warzyw i owoców, kolorów i pomysłów na urozmaiconej dania. Poza tym to idealny czas, aby zacząć dbać o swoją odporność.

Niestety, ale w tym okresie, wielu z nas przechodzi przeziębienie, chociaż wcale nie musi tak być. Odpowiednio dobrana dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne w dużych dawkach, może tak wzmocnić naszą odporność, abyśmy cieszyli się dobrym zdrowiem, nawet w te najbardziej zimne i chłodne dni.

Jaka powinna być dieta jesienna?

Nasz organizm w tej porze roku, wymaga od nas nieco więcej. Potrzebujemy przyswajać więcej kalorii, aby się rozgrzać, a dodatkowa dawka witamin jest bardzo mile widziana. Wszelkie posiłki rozgrzewające również powinny być częścią codziennego menu.

W tym okresie warto skorzystać z dóbr, jakie daje nam natura. Są to oczywiście jesienne warzywa sezonowe, a należą do nich m.in.: dynia, cukinia, papryka, bakłażan, śliwki czy gruszki. Jest to również dobry czas, aby wykorzystać te warzywa, na zrobienie domowych przetworów i smacznych zup.

Ponadto, warto w tym okresie zacząć już pić słynną zimową herbatę, która również nada się idealnie na chłodniejsze jesienne dni. Skorzystajmy z jak największej liczby dodatków, takich jak imbir, cytryna, grejpfrut, cynamon czy goździki.

Bardzo ważnym elementem jesiennej diety jest również odpowiednia suplementacja. Najbardziej brakuje nam wit. D3 Niestety, ale większość Polaków cierpi na jej niedobór w tym okresie. Warto połączyć ją z witaminą K2, a samo jej za zażywane powinno towarzyszyć posiłkom zawierającym tłuszcz, chyba, że kupimy ją już w płynnej postaci w formie doustnych kropelek.

Inne witaminy, które można w tym czasie suplementować, to m.in. magnez, witamina C, witaminy z grupy B, czy kwasy Omega-3. Pamiętaj jednak, że aby suplementacja miała sens, warto odwiedzić wcześniej lekarza rodzinnego, który zleci badania krwi i odpowiednie dawkowanie lub ewentualnie dodatkową suplementację.

Warto również ogólnie zainteresować się tematem dietetyki, a można to zrobić dokształcając się np. poprzez szkolenie online z dietetyki, dzięki któremu można zwiększyć swoją świadomość żywieniową, która jest absolutną podstawą w trakcie układania jakiejkolwiek diety.

dieta jesienna

Właściwości jesiennych warzyw

Jesień to również idealna pora na buraki. Są one bardzo cennym warzywem, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują pieczone, gotowane, duszone w formie zupy czy kiszone. Te ostatnie mają szczególnie dużo właściwości odżywczych m.in. witaminy C, błonnika, probiotyków, folianów, wapnia, potasu, magnezu oraz wiele innych składników, które pozytywnie wpływają na prawidłową pracę jelit i wzmacniają naszą odporność.

Poza tym, buraki pozytywnie wpływają na układ krwionośny, pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zapobiegają anemii, chorobom nowotworowym i posiadają właściwości, które hamują proces starzenia się.

Kolejnym cennym warzywem, którym warto się zainteresować, jest cukinia. Posiada ona mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych. Pozytywnie wpływa na odporność, wspomaga pracę układu nerwowego oraz pracę mózgu, odkwasza organizm, ma niski indeks glikemiczny (dlatego zalecana jest szczególnie dla cukrzyków) oraz wspomaga proces trawienia.

Podobnie jak buraki, cukinię można przyrządzić na wiele różnych sposobów, od smażenia, pieczenia, przez marynowanie, aż po zjedzenie jej na surowo. Można również skorzystać ze specjalnej obieraczki i stworzyć z niej makaron a’la spaghetti.

Warzywo, które króluję Polskiej jesieni to oczywiście dynia. Ta również jest bardzo wartościowa ze względu na obecność beta-karotenu, który pomaga zahamować rozwijanie się nowotworów. Poza tym pomaga ona obniżyć poziom cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Dynia stanowi świetną bazę do dań i można z niej wykonać naprawdę wiele przepisów jak np. dyniowe pancakes. 

Papryka z kolei spowalnia procesy starzenia. Jest bogata w witaminę C, wspomaga procesy trawienne, chroni przed chorobami m.in. układu krążenia, zwalcza wolne rodniki oraz obniża ciśnienie krwi. Można ją spożywać w każdej postaci. Stanowi również idealny dodatek do zup, sałatek, makaronów czy sosów.

Co do owoców to w czasie jesieni, śliwki zasługują na szczególną uwagę. Wpływają one pozytywnie na nasz układ trawienny, są bogate w witaminę E (nazywaną witaminą młodości), witaminy z grupy B, zapobiegają chorobom nowotworowym, miażdżycy oraz poprawiają apetyt. Należy jednak zwrócić uwagę, że suszone śliwki są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże, dlatego zaleca się raczej ich mrożenie, niż suszenie, jeśli akurat kaloryczność jest dla nas priorytetem.

Jak widać okres jesienny wcale nie musi być nudny, a bogate w witaminy i minerały sezonowe warzywa nie tylko są zdrowe, ale również i bardzo smaczne. Dlatego warto po się sięgnąć przygotowując jesienne menu.