Wegański pasztet z kaszy jaglanej

Wegański pasztet
Robiliście kiedyś pasztet warzywny? A może z kaszą jaglaną? Mnie przekonała przyjaciółka i przekazała tajne wskazówki takie, aby wyszedł idealny. Gdy ona zrobiła wegański pasztet i poczęstowała “mięsożerców”, jak się domyślacie – nikt się nie zorientował, że nie ma w nim grama mięsa! Mi nie przeszkadza roślinny skład w pasztecie, ale nie wszyscy lubią zmiany w tak tradycyjnych przepisach. Przygotowałam klasyczny pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, ale możliwości jest wiele: są warzywne pasztety z gruszką, z suszoną śliwką, czy pasztety z białej fasoli lub ciecierzycy. Swój pasztet najczęściej jem na kanapce z suszonymi pomidorami, oliwkami lub ogórkiem kiszonym. Sprawdzi się też sam z sosem żurawinowym.
Pasztet z kaszy jaglanej dla zdrowia
Obliczyłam, że tradycyjny pasztet z mięsa wieprzowego i wołowego dostarcza 2100 kcal. To o 700 kcal więcej od pasztetu z kaszy jaglanej. W przeliczeniu na porcję (przyjęłam plaster) różnica wynosi 50 kcal. Drugim ważnym spostrzeżeniem jest inny rozkład makroelementów, czyli białka, tłuszczy i węglowodanów. Wegański pasztet to źródło węglowodanów złożonych i błonnik oraz białka roślinnego. Poza tym nawet jedenplaster jest dobrym uzupełnieniem diety w potas, żelazo i magnez i w mniejszym stopniu w rzadko spotykany fluor!, selen, cynk i mangan. Warzywny pasztet z kaszy jaglanej jest w 100% wege, więc nie ma w sobie ani grama cholesterolu.
Pasztet z kaszy jaglanej
Pasztet z kaszy jaglanej
100% wege
Składniki
/1 keksówka/
4 łyżki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 cebule
5 łyżek oleju rzepakowego
sos sojowy
1 łyżeczka soli
/½ łyżeczki pieprzu, majeranku i słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej/
Kaszę jaglaną wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.Kasza jaglana do pasztetu powinna być lekko rozgotowana.
Przygotuj czerwoną soczewicę – wrzuć ją do garnka z 1,5 szklanki zimnej wody. Zagotuj pod przykryciem. Soczewica szybko staje się miękka, więc gotuj ją na wolnym ogniu przez 10 minut. Uważaj, żeby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej małą ilość wody.
Nagrzej piekarnik do 160°C.
Marchewkę oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Dodaj do niej majeranek i kilka liści laurowych.
Uszykuj blender. Przełóż do miski wystudzoną kaszę jaglaną, soczewicę, marchewkę i cebulę. Z cebuli wyjmij liście laurowe. Zblenduj na dość gładką masę. Dodaj wszystkie przyprawy, olej i sos sojowy. Teraz możesz spróbować pasztetu i ewentualnie doprawić.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Pasztet przełóż do foremki/keksówki. Ja używam jednorazowych z aluminium, wtedy jest łatwo wyciągnąć gotowy pasztet, nawet bez papieru do pieczenia. Pasztet wstaw do piekarnika i piecz 60 minut. Piecz góra dół, a 10 minut przed końcem pieczenia przestaw na termoobieg. Ważne jest, aby pasztet był upieczony od spodu. Godzina pieczenia powinna wystarczyć. Poczekaj aż pasztet ostygnie, dopiero potem go pokrój. Twój pasztet z kaszy jaglanej powinien wyglądać tak jak na zdjęciach. 🙂

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.