Tortilla białkowa z marchewką i indykiem

Dieta białkowo-tłuszczowa
Dieta białkowo tłuszczowa, może być rozumiana w dwojaki sposób. Z jednej strony polega na bardzo niskiej podaży węglowodanów, co powoduje zwiększone ilości produktów białkowych i tłuszczy w diecie. Natomiast, ta lepsza wersja diety białkowo tłuszczowej, to podwyższenie ilości przyjmowanego białka oraz tłuszczu, przy zachowanej dotychczasowej podaży produktów węglowodanowych. Taka dieta nie powoduje wielu groźnych konsekwencji, jak to ma miejsce w przypadku pierwszego wariantu .
Komu może zaszkodzić dieta białkowo tłuszczowa?
Tu powinniśmy się przyjrzeć jak wygląda struktura danej diety białkowo tłuszczowej. Jeżeli codziennie na śniadanie jesz jajka smażone na maśle z boczkiem to ryzykowne rozwiązanie nawet dla zdrowej osoby. Jak wiadomo, w dietetyce nic nie jest białe albo czarne. Dlatego pasta z łososiem i awokado, czy tortilla białkowa z indykiem, która również będzie śniadaniem białkowo tłuszczowym, jest atrakcyjna pod względem stosunku wartości odżywczych do ilości dostarczanych kalorii.
Komu może zaszkodzić nadmiar białka i tłuszczu w diecie?
Na pewno osoby borykające się z insulinoopornością, powinny zmienić swoje przyzwyczajenia. Śniadania białkowo tłuszczowe wzmagają ilość insuliny na czczo i zwiększają stężenie cholesterolu LDL. Bardzo często osoby, które cierpią na IO, mają problemy z tarczycą. Nierzadko spowodowane jest to tym, że w ich diecie jest za mało węglowodanów.
Co wskazują badania na temat diety białkowo tłuszczowej?
Przeczytasz więcej na blog Damiana Parola:

Przepisy w diecie białkowo tłuszczowej
Jak uniknąć negatywnego wpływu diety białkowo tłuszczowej na zdrowie? Otóż, musisz mądrze wybierać przepisy. Dieta powinna być bogata w warzywa – najlepiej surowe. Warto też sięgać po takie produkty jak awokado, wędzonego łososia, tuńczyka, szynkę z indyka, pierś z kurczaka. Przygotowałam dla was przepis na tortillę białkową, która jest świetnym przykładem zdrowego posiłku. Jeżeli chcesz włączyć do diety jeden posiłek o mniejszej ilości węglowodanów, to spróbuj tego!
Wrapy z indykiem i mozzarellą
Białkowe wrapy z indykiem przygotowuje do pracy, do pudełka. Ich smak nie zmienia się nawet po przeleżeniu nocy w lodówce. Jeżeli brakuje ci pomysłu na lunch czy drugie śniadanie to śmiało – przygotuj tortillę białkową z indykiem.

Składniki
/2 porcje/
4 jajka
6 łyżek siemienia lnianego
2 łyżki startej mozzarelli
6 łyżek wody
olej do smażenia
Białkowa tortilla z indykiem i mozzarellą
Jajka wbij do miski. Dosyp siemię lniane i wlej wodę. Zblenduj lub wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj drobno startą mozzarellę.
Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy lub olejem, wlej masę jajeczną, tak aby wrap nie był zbyt gruby – wtedy będzie ci go trudno zawinąć. Poczekaj do zarumienienia i obróć na drugą stronę.
Zdejmij wrapa z patelni i usmaż następne. Najlepiej tortille białkową zawijać od razu po usmażeniu.
/Dodatki/
4 plastry chudej szynki z indyka
starta mozzarella wg uznania
2 garści rukoli
marchewka
pół papryki
kilka plastrów ogórka
Wybrałam chrupiące warzywa – świeżą paprykę, ogórka zielonego i marchewkę.
Rukolę umyj i dokładnie osusz. Na tortilli ułóż mozzarellę, szynkę i rukolę. Dorzuć paski papryki, marchewkę obraną za pomocą obieraczki na plastry i plastry ogórka. Zawijaj póki wrap jest ciepły i zepnij wykałaczką.


Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
może by było dobre
Jest pyszne! 🙂