Tarta z malinami

Tarta z malinami
Przepis na tę tartę z delikatnym kremem na bazie ricotty powstał z myślą o tych, co niewiele mają wspólnego z umiejętnością pieczenia. Dobra wiadomość – tarta wyjdzie nawet bez użycia piekarnika. Wykonanie nie zajmie wam więcej niż 20 min – obiecuję! Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają na tyle apetycznie, że skuszą się na nią nawet osoby na diecie bez słodyczy w ramach postanowień noworocznych.
Mój przepis na tartę z malinami zupełnie odbiega od tych standardowych. To dość wzbogacona wersja klasycznej tarty w składniki odżywcze. Ma bogatszy smak i zjedzony kawałek dostarczy ci coś więcej niż tylko kalorie. Bazę ciasta stanowią płatki owsiane i wiórki kokosowe. Żadnego dodatku białej mąki ani cukru a przy tym tylko niewielki udział tłuszczu. Z kolei krem do ciasta przypomina ten z klasycznej wersji tarty z mascarpone. Ulepszony przepis ma mniej tłuszczu, ponieważ mascarpone zostało wymienione na chudą ricottę, która też jest pyszna!
Zdaję sobie sprawę, że o świeże maliny trudno o tej porze roku. Możesz zastąpić je innymi, dowolnymi owocami. Sama użyłam mrożonych malin. Przed wyłożeniem na krem należy je wcześniej dobrze osuszyć na ręczniku papierowym, by nie puściły soku na cieście.
Brakuje ci wielu składników? Potrzebujesz klasycznej tarty? Sprawdź inne przepisy:
Karmelowa tarta z kremem jaglanym
Przepis na tartę z malinami
Składniki
/1 tarta/
SPÓD
100 g płatków owsianych
100 g wiórek kokosowych
180 g daktyli
2 łyżki kakao
3-5 łyżek masła/oleju kokosowego
KREM
250 g ricotty
200 g śmietanki 30%
3-4 łyżki erytrytolu/ cukier waniliowy/ inne
*laska wanilii
300-400 g malin
Tarta z malinami na spodzie z daktyli
Daktyle zalej wrzątkiem i odczekaj 15-20 min aż będą miękkie, po czym je zblenduj. Płatki owsiane i wiórki krótko rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka. Połącz składniki. Dodaj roztopiony tłuszcz i kakao.
Jeżeli masa jest zbyt mokra – dodaj płatki lub wiórki, jeżeli zbyt sucha – odrobinę tłuszczu.
Do formy wyłóż masę i równomiernie ją wyklep. Tak przygotowane ciasto możesz włożyć do lodówki lub podpiec. Osobiście polecam wstawić do piekarnika, ponieważ ciasto pięknie pachnie po upieczeniu. Użyj formy o średnicy 24 cm. Wystarczy 15 min w 180°C.
Zimną śmietankę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Ricottę wyłóż do osobnej miski i również ubij. Dodaj erytrytol i ewentualnie ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie mikserem. Delikatnie połącz krem ze śmietany z ricottą.
Na wystudzony spód wyłóż krem i wierzch ozdób osuszonymi malinami.
Wstaw do lodówki na min. 3 h.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.