Tarta z łososiem i brokułami
Lubicie wytrawne tarty? Gdy jestem w kawiarni to zawsze zaglądam do witryn chłodniczych, gdzie są tarty słodkie i tarty wytrawne, inaczej nazywane tartami ” na słono”. Wybierając smak tarty, czasami natrafiam na prawdziwe “perełki”. Dla przykładu, kiedyś jadłam smaczną tartę z burakiem i kozim serem, albo z bobem i kurczakiem. Moja tarta z łososiem i brokułami nie była za słona ani słona, była po prostu pyszna. Podzielę się z wami moim ostatnim doświadczeniem przy pieczeniu tarty, kiedy to mając już ciasto i uszykowane składniki do farszu, zorientowałam się, że nie mam w czym upiec mojej tarty z łososiem. Dlatego koniecznie sprawdź czy masz tortownicę, najlepiej taką o średnicy do 20 cm, no chyba, że masz dużą rodzinę głodomorów do wykarmienia. 😉 Ja gotuję dla dwóch osób, dlatego użyłam kwadratowego, małego naczynia żaroodpornego. Na dwie porcje tarty wystarczyło.
Inna wytrawna tarta
Przepis na tartę z łososiem i brokułami jest raczej dobrze znany. Jednak moją tartę wzbogaciłam, jak to zazwyczaj, o dodatkowe witaminy i składniki odżywcze, zmieniając jej skład na bardziej “prozdrowotny”. Nie składa się z ciasta francuskiego, które niestety, nie jest mile widziane w jadłospisie każdego z nas. Zapytasz pewnie dlaczego? Ciasto francuskie składa się z mąki pszennej i masła. To są jego podstawowe składniki. Mimo swojego zapachu, chrupiącej struktury, lepiej ograniczać jego ilość i zarazem szukać ciekawych zamienników, takich jak tarta z łososiem i brokułem.
Wolisz tarty na słodko? Zobacz moje przepisy:
Przepis na tartę z łososiem i brokułem
Składniki
Ciasto na tartę
80 g mąki gryczanej
120 g mąki razowej pszennej
1 jajko
100 g masła
Nadzienie
80 g łososia wędzonego
1/4 brokuła
1/3 papryki
*pomidorki koktajlowe
Sos serowy
1/2 kulki mozzarelli
2 jajka
2 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania tarty z łososiem i brokułami
Zimne masło posiekaj z odmierzoną ilością mąki. Wbij jajko. Nie zapomnij posolić ciasta! Następnie wyrabiaj ciasto rękami. Im szybciej je wyrobisz, tym bardziej będzie kruche. Po zrobieniu ciasta na tartę, włóż je do lodówki na 10 minut.
W tym czasie przygotuj blachę do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę. Włóż do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni.
Przygotuj masę jajeczną. Za pomocą rózgi, wymieszaj jajka z jogurtem i posiekaną mozzarellą. Dodaj ulubione zioła, sól i pieprz.
Wyjmij ciasto i ułóż składniki: małe różyczki ugotowanego brokuła, plastry łososia, paprykę i pomidorki koktajlowe.
Zalej masą jajeczną i włóż do piekarnika na co najmniej 15 minut.
Tarta z łososiem i brokułami gotowa!
Inne przepisy na dania główne:
Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Smakowita propozycja na tarte 🙂