Smoothie z malinami i bananem

Smoothie z malinami
Smoothie z malinami, bananem oraz jarmużem to przepis dla początkujących. Nie każdy od razu przekonuje się do koktajli owocowo-warzywnych. To w szczególności tyczy się dzieci. W tym wypadku słodki banan i nektarynka wspaniale kryją smak jarmużu. Maliny wzbogacają nie tylko kolor smoothie, ale także jego wartość odżywczą. Mają dużo błonnika i dzięki swoim małym pestkom poprawiają perystaltykę jelit.
Pamiętajmy, że owoce i warzywa składają się w 90% z wody. Dlatego koktajle to dodatkowa porcja nawodnienia w ciągu dnia. Spożywane jako drugi posiłek szybko dostarczają energii z naturalnych cukrów roślinnych.
Smoothie to dawka błonnika, która syci na długo. Włókna – celuloza, pektyny, lignina i hemiceluloza spowalniają wchłanianie pożywienia, więc organizm ma więcej czasu na przyswojenie składników odżywczych. Ponadto pomagają likwidować zaparcia i odżywają florę bakteryjną jelit, zapobiegając chorobom jelita grubego.
Przepis na smoothie z malinami i jarmużem
Składniki
/2 porcje/
szklanka malin
1 banan
1 nektarynka
5 liści fioletowego jarmużu
200 ml wody niegazowanej
Nektarynkę i banana obierz, dodaj do malin w kielichu miksera. Po zmiksowaniu wrzuć umyte liście jarmużu i dolej wodę. Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przelej do szklanek i udekoruj malinami.
⇒Posyp swój koktajl ulubionymi orzechami, ziarnami lub nasionami. ♥

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.