Sałatka z melonem, gorgonzolą i szpinakiem

Sałatka z melonem, gorgonzolą i szpinakiem

Przepis na najlepszą sałatkę na świecie?

Wybierz swoje ulubione produkty i eksperymentuj ze smakiem! 

 

Właśnie tym kierowałam się przy komponowaniu sałatki z melonem, gorgonzolą i orzechami włoskimi. ♥ 

 

Czy nie brzmi wystarczająco pysznie?  


Zaczęło się od wypatrzenia melona, a dokładnie rodzaju kantalupa. To słodki owoc, rozpływający się w ustach o intensywnym pomarańczowym kolorze miąższu. Tę słodycz przełamałam słonym i charakterystycznym smakiem włoskiego sera – gorgonzoli. Z kolei ser pleśniowy idealnie współgra z orzechami włoskimi. Od zawsze kojarzyłam te dwa składniki jako klasyczne połączenie, więc nie mogło ich zabraknąć w mojej sałatce z melonem. 

salatka z melonem

Sałatka z melonem i gorgonzolą


Składniki

/1 porcja/

2 garści szpinaku

50 g gorgonzoli

1/4 melona najlepiej odmiana kantalupa

2 łyżki orzechów włoskich

1/4 żółtej papryki

kilka sztuk pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Przepis na sałatkę z melonem i szpiankiem

Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Gorgonzolę oraz melona kroimy w kostkę, a paprykę w długie paski. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy sałatkę na głębokim talerzu. Zaczynamy od szpinaku, dalej pozostałe składniki. Na końcu posypujemy orzechami oraz zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. 

 

Ser pleśniowy należy kroić innym nożem i na oddzielnej desce niż pozostałe składniki. Najlepiej wybrać szklaną. Produkcja takich serów zachodzi w starannie kontrolowanych warunkach. Natomiast w gospodarstwie domowym łatwo o rozprzestrzenienie zarodników grzybów pleśniowych na świeże produkty.
⇒Ponadto serów pleśniowych nie powinny spożywać kobiety w ciąży ani małe dzieci!

 

salatka z gorgonzola i orzechami

salatka z gorgonzola i orzechami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *