Sałatka z grillowaną papryką, ciecierzycą i jarmużem

Sałatka z grillowaną papryką, ciecierzycą i jarmużem

Ta sałatka wyszła dość spontanicznie. Miałam paprykę, pieczarki, cieciorkę i chipsy z jarmużu. Podrasowałam ją grillowanymi pieczarkami i sosem miodowo-musztardowym. Jak dla mnie, idealna sałatka powinna składać się z różnych struktur. Dlatego jarmuż dodałam w postaci chrupiących chipsów. To po to, żeby nas nie zanudzała swoim smakiem po kilku kęsach. I w przypadku sałatki z grillowaną papryką, ciecierzycą i jarmużem osiągnęłam tą różnorodność.

Bazą dla tej sałatki jest grillowana papryka. Bez niej, nie uda ci się odtworzyć jej smaku. Całość wzbogaciłam dodatkowo o sos musztardowo-miodowy, po którego coraz częściej sięgam. Wyraziste smaki, chyba przychodzą z wiekiem. 😉

Mimo, że na zdjęciu jest feta, to proponuję nie tylko weganom, podmienić ją na grillowane, wędzone tofu. Albo mocno podsmażone w kostkę. Jak wolicie. Innym źródłem białka, w tej sałatce, mógłby być ser solankowy, taki jak ser Halloumi.

salatka-z-pieczona-ciecierzyca
Sałatka z grillowaną papryką

Przepis na sałatkę z grillowaną papryką

Składniki
/1 porcja/

1 papryka
5 łyżek ciecierzycy z puszki
4 pieczarki
dwie garści jarmużu
90 g wędzonego tofu/ pół kostki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka płynnego miodu
słodka, suszona papryka

Paprykę oczyść i pokrój na płaskie połówki. Pieczarki pokrój w grube paski. Paprykę i pieczarki, włóż do elektrycznego grilla, wyłożonego papierem do pieczenia. Dzięki temu papryka będzie miękka, a tak szybko się nie przypali. Grilluj przez 10-15 minut, od czasu do czasu, dociskając pokrywę grila.

Jarmuż porwij na małe części i wymieszaj z łyżką oliwy, solą, pieprzem i słodką papryką. To samo zrób z ciecierzycą. Włóż na kilka minut do mikrofali lub najlepiej do nagrzanego piekarnika, na 5-7 minut.

>Wędzone tofu pokrój w równą kostkę. Podsmaż na rozgrzanej łyżce oliwy. Nie przekręcaj zbyt często. Poczekaj aż się zarumieni.

>Jeżeli wolisz fetę, pokrój ją w drobną kostkę i dodaj do sałatki na końcu.

Sos miodowo-musztardowy
Łyżeczkę musztardy wymieszaj z miodem, łyżką oliwy, dodaj łyżeczkę octu winnego. Dopraw solą i pieprzem.

Sałatkę z pieczoną papryką polej sosem i podawaj z pieczoną grzanką.

sałatka-z-pieczona-ciecierzyca


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *