Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą

Lato w kuchni 

Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą jest bardzo podobny do przepisu na chłodnik arbuzowy z sezonowymi pomidorami. Lecz forma dania zupełnie się różni. Ostatnio opublikowałam przepis na chłodnik z arbuza i pomidorów. Sama nie potrafiłam zdecydować, który smak bardziej do mnie przemawia. W sumie, oba przepisy świetnie nadają się na tzw. garden party. Lubicie tego typu imprezy? 

chłodnik i sałatka z arbuza

 

A co myślicie o przygotowaniu posta z taką bazą przepisów na letnie przyjęcie? Sama często się zastanawiam, co przygotować, a w ten sposób wszystko byłoby uporządkowane i w jednym miejscu. Dajcie znać w komentarzach. A może chcielibyście się włączyć w projekt i podzielić się swoimi przepisami? 

 

W tej sałatce mieszają się różne smaki, z jednej strony czuć słodkiego arbuza, który zostaje wytrącony przez kwaśny posmak cytryny i na ostatek zostaje słona feta. Efekt rewelacyjny. Bardzo świeży i smaczny. 

Sałatka sprawdzi się na kolację dla osób na diecie odchudzającej. Posiłek objętościowo będzie wydawał się duży, natomiast nie będzie dostarczał zbyt wielu kalorii. Arbuz ma składa się z 92% z wody, więc to dodatkowa porcja płynów, tak bardzo ważna w trakcie upałów. 

sałatka z arbuzem i fetą

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ARBUZEM I FETĄ


Składniki 

/1 porcja/ 

200 g arbuza

plaster fety (20 g)

* czarne oliwki (ok. 5 sztuk)

2 plastry cytryny 

oliwa z oliwek (1 łyżka)

listki mięty 

świeżo mielony pieprz

 

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ARBUZEM I FETĄ

Arbuza oczyść z pestek i pokrój w równą kostkę. Następnie wymieszaj go w soku z cytryny i posyp zmielonym pieprzem. Pokrój fetę w kostkę. Miętę posiekaj. Wszystkie składniki wyłóż na talerz i polej oliwą z oliwek. 

 

sałatka z arbuzem i fetą

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *