Bezglutenowa sałatka tabbouleh

Bezglutenowa sałatka tabbouleh

Oryginalny przepis na sałatkę tabbouleh (tabule) pochodzi z Libii. Jednym z podstawowych składników sałatki tabbouleh jest kuskus. Niewiele osób wie, że kuskus nie należy do kasz. Jest to połączenie kaszy i makaronu, dlatego tak łatwo przyrządzić kuskus – wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut, aż wsiąknie płyn i napęcznieje. Kuskus jest robiony z twardej pszenicy tzw. pszenicy durum, dlatego nie może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. W swoim przepisie na sałatkę tabbouleh (tabule) zamieniam jałowy kuskus, na rodzimą kaszę jaglaną. Sałatka zyskuje na gęstości odżywczej i dalej smakuje świeżo i pysznie.

sałatka_tabule

Sałatka tabbouleh


 

Składniki

/1 porcja/

50 g suchej kaszy jaglanej

8 pomidorków koktajlowych

pół ogórka zielonego

2 gałązki mięty

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Przepis na sałatkę tabule

Przygotuj kaszę jaglaną – przepłucz ją kilkakrotnie na sitku, dopóki woda nie będzie czysta. Wsyp kaszę do garnka i zalej wodą, tak aby ją zakryć. Gotuj przez 12 minut, cały czas pilnując, aby kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej porcjami wodę. Kasza powinna być sypka.

Pomidorki przekrój na pół. Miętę posiekaj, a ogórka obierz i pokrój na drobną kostkę. Całość wymieszaj z przestudzoną kaszą i polej oliwą. Posyp ulubionymi ziołami.

 

tabule_z_kasza_jaglana

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *