Bezglutenowa sałatka tabbouleh

Oryginalny przepis na sałatkę tabbouleh (tabule) pochodzi z Libii. Jednym z podstawowych składników sałatki tabbouleh jest kuskus. Niewiele osób wie, że kuskus nie należy do kasz. Jest to połączenie kaszy i makaronu, dlatego tak łatwo przyrządzić kuskus – wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać kilka minut, aż wsiąknie płyn i napęcznieje. Kuskus jest robiony z twardej pszenicy tzw. pszenicy durum, dlatego nie może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej. W swoim przepisie na sałatkę tabbouleh (tabule) zamieniam jałowy kuskus, na rodzimą kaszę jaglaną. Sałatka zyskuje na gęstości odżywczej i dalej smakuje świeżo i pysznie.
Sałatka tabbouleh
Składniki
/1 porcja/
50 g suchej kaszy jaglanej
8 pomidorków koktajlowych
pół ogórka zielonego
2 gałązki mięty
3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na sałatkę tabule
Przygotuj kaszę jaglaną – przepłucz ją kilkakrotnie na sitku, dopóki woda nie będzie czysta. Wsyp kaszę do garnka i zalej wodą, tak aby ją zakryć. Gotuj przez 12 minut, cały czas pilnując, aby kasza się nie przypaliła, w razie potrzeby dolej porcjami wodę. Kasza powinna być sypka.
Pomidorki przekrój na pół. Miętę posiekaj, a ogórka obierz i pokrój na drobną kostkę. Całość wymieszaj z przestudzoną kaszą i polej oliwą. Posyp ulubionymi ziołami.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.