Szybka sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Sałatka z kaszą jaglaną to propozycja na drugie śniadanie do pracy lub lekką kolację. Często krąży takie przekonanie, że sałatką “nie można się najeść”. Wszyscy, którzy zgadzają się z tym twierdzeniem niech uważnie czytają:
- kasza jaglana składa się z węglowodanów złożonych, dzięki którym uczucie sytości utrzymuje się dłużej
- z kolei ser, czyli produkt białkowy powoduje szybsze odczucie wypełnienia żołądka.
- błonnik zawarty w warzywach to naturalne włókna roślinne, które nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego, wypełnia żołądek przy niskim dowozie kalorii
- natomiast dodatek oliwy lub oleju poprawia i ułatwia odczuwanie smaku i niweluje odczucie głodu
Gdy czujemy się zmęczeni, na każdym kroku łapiemy infekcję, wypadają nam włosy a paznokcie nieustannie się łamią potrzebujemy modyfikacji diety. Wszystkie rodzaje kasz są lepszym źródłem mikroelementów od makaronu i ryżu. Dlatego powinny być od nich częściej wybierane. Warto zwrócić uwagę na grubość ziaren, ponieważ zawartość składników mineralnych jest większa w tych gruboziarnistych. Kasza jaglana z kolei ma neutralny smak i pasuje do dań głównych, jako dodatek do zup czy jako składnik deserów. Sama wypróbowałam pełno przepisów z kaszą jaglaną. Wypróbujcie przepis na bezglutenową tartę z cytrynowym musem jaglanym.
Przepis na sałatkę z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i serem brie
Składniki
/1 porcja/
2 garście mixu sałat
1/4 cebuli
5 pomidorów suszonych
3-4 plastry serka brie ok. 50 g
100 g ugotowanej kaszy jaglanej, czyli 35 g / 2 duże łyżki suchej
łyżka pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka płynnego miodu
Sałatka z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Kaszę przelej na sitku gorącą wodą, dopóki woda nie będzie przeźroczysta. Zagotuj 200 ml wody, na wrzątek wrzuć kaszę i lekko osól. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu przez 10-15 min. Nie mieszaj zbyt często kaszy, bo nie będzie sypka. Odcedź i wystudź, wymieszaj z łyżką oliwy i dowolnymi ziołami. Na talerzu wyłóż umytą, dobrze osuszoną sałatę. Następnie pokrojoną w drobne paski cebulę, paski suszonych pomidorów i kaszę. Na wierzchu ułóż plastry sera i posyp pestkami dyni. Przygotuj dressing z łyżki oliwy, łyżki przegotowanej wody, łyżeczki soku z cytryny, szczypty soli i łyżeczki płynnego miodu. Polej nim gotową sałatkę.
Przygotowując sałatkę pamiętajmy o proporcjach! Ser jest tylko dodatkiem dla podkręcenia smaku, nie przesadzajmy z jego ilością. W 30 % składa się on z tłuszczu i to w większości tych nasyconych, wpływających negatywnie na profil lipidowy.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
bomba witaminowa 🙂 pycha