Sałatka z kaszą gryczaną i fetą

Sałatka z kaszą gryczaną i fetą

Po obfitych świętach wielkanocnych, spędzonych z rodziną, postanowiłam zmienić swoje podejście do żywienia. W domu u rodziców, jem inaczej niż na co dzień. W szafkach inne produkty i trudno się odnaleźć. 😉 Zauważyliście to, że polskich domach, jedzenie przygotowuje się na zapas? Tak aby jeszcze kilka dni po nich, jeść świąteczne potrawy.

Lekki wegetariański lunch

Natomiast na moim świątecznym talerzu nie brakowało warzyw. Powiem więcej, zajmowały one połowę talerza. Książkowy przykład zastosowania zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w praktyce!
Jak wiecie, bardzo często, przy gotowaniu, inspiruję się kuchnią wegańską. Co prawda, nie jestem weganką, ale coraz częściej wybieram dania bezmięsne. Szukając przepisu na lekki lunch, zainspirowała mnie kasza gryczana. To bogactwo wielu minerałów. Kasza gryczana zawiera między innymi: magnez, wapń, żelazo, kwas foliowy, selen, miedź. Ta sałatka z kaszy gryczanej i fety jest dla każdego, kto ogranicza mięso lub nie je go wcale.

Zobacz inne przepisy na sałatki na Positiveat

sałatka_tabule
Sałatka z kaszą jaglaną i świeżymi warzywami
sałatka z jarmużem
Sałatka z komosą ryżową

W przepisie na sałatkę z kaszą gryczaną wykorzystuję mix kasz z suszonymi pomidorami i soczewicą. Absolutnie uzależniłam się od tej mieszanki. Zawiera wszystko co najlepsze. Znajdziesz go w każdej Biedronce, polecam! Jeżeli nie masz dostępu, wykorzystaj zwykłą kaszę gryczaną niepaloną, kilka sztuk suszonych pomidorów i pestki dyni. Przepis na sałatkę poniżej!

Wersja wegańska – Sałatka smakuje równie dobrze bez dodatku fety! W diecie wegańskiej, źródłem białka w tym przepisie powinno być wędzone tofu lub kilka łyżek ciecierzycy. Zobacz przepis na pieczoną ciecierzycę!

Sałatka z kaszą gryczaną i fetą

salatka-z-kasza-gryczana

Sałatka z kaszą gryczaną i fetą

Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną i fetą

Składniki
/2 porcje/
– 100 g mix kasz z suszonymi pomidorami
/lub/
– 100 g kaszy gryczanej niepalonej + 6 suszonych pomidorów + łyżka pestek dyni

Pozostałe:
– 4 łyżki czarnych oliwek
– pół czerwonej papryki
1 garść rukoli lub więcej
– 2 plastry fety pokrojonej w kostkę
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Kaszę ugotuj we wrzącej wodzie. Odcedź po ok. 12-14 minutach. Rozkrój woreczek i przełóż do miski. Poczekaj aż przestanie parować i nieco ostygnie.

W tym czasie pokrój fetę, oliwki, paprykę w kostkę i rukolę na pół.
Wymieszaj wszystkie składniki razem z oliwą. Fetę wrzuć na końcu.

Dopraw dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, solą i oregano.

Sałatka z kaszy gryczanej z fetą najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

salatka-z-kasza-gryczana-lunch


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *