Rollsy zawijane ze szpinakiem i kremowym serkiem

Rollsy zawijane ze szpinakiem i kremowym serkiem

Rok szkolny zaczął się już dobry miesiąc temu a mój powrót na uczelnię dopiero kilka dni wstecz. Zaczęło się jedzenie w biegu,  nieregularne pory i posiłki z pudełka.

Im więcej zajęć tym lepsza organizacja!

Stawiam temu czoło i szukam nowych przepisów tak aby mieć apetyt na zjedzenie przekąski na zimno. I tak właśnie te rollsy smakują lepiej, gdy już ostygną. Przedstawiam Wam podstawowy przepis i wypróbowaną przeze mnie wersję. Rollsy wypełniłam serkiek typu philadelphia, świeżym szpinakiem i czerwoną papryką.

Kreatywność w kuchni zawsze mile widziana!

naleśniki ze szpinakiem

Rollsy są proste w przygotowaniu, spokojnie można je usmażyć dzień wcześniej. Nawet parę dni w lodówce im nie zaszkodzi. Do zrobienia naleśników użyłam mąki gryczanej. Sporo o niej pisałam w poprzednich postach. Jest ona dobrym zamiennikiem mąk zawierających gluten. Ponadto jej indeks glikemiczny wynosi 40. Jest jednym z niższych indeksów. Jest to spowodowane m.in. dużą zawartością białka roślinnego (jak na mąkę), który obniża ten wynik.


→ Więcej przepisów z użyciem mąki gryczanej znajdziecie klikając w poniższe zdjęcia. 

[metaslider id=195]

 

Rollsy gryczane ze szpinakiem


Składniki

/2 porcje/

100 g mąki gryczanej
2 jajka
250 ml niegazowanej wody
duża szczypta soli

→Z podanej ilości składników wyszło mi 6 małych naleśników, czyli 12 rollsów ze zdjęć.

→Każdemu może wyjść inna ilość, ze względu na różne wielkości patelni i grubość naleśników.

→Najlepiej usmażyć jak najcieńsze rollsy aby ułatwić ich zwijanie.

Mąkę przesyp, dodaj jajka, sól i na końcu wodę. Podane składniki ubij trzepaczką lub mikserem. Odstaw na 15 min. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni rozprowadzając ciasto jak najszybciej po całej powierzchni. Gotowe po pojawieniu się charakterystycznych malutkich dziurek w cieście.

Schłodzone naleśniki posmaruj kremowym serkiem śmietankowym, nałóż kilka liści szpinaku, połóż pokrojoną w paski paprykę i zawiń. Złap wykałaczką i przetnij na pół. Zajadaj ze świeżymi warzywami.

rollsy z warzywami

naleśniki gryczane



3 thoughts on “Rollsy zawijane ze szpinakiem i kremowym serkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *