Razowa pizza z gorgonzolą i gruszką

Razowa pizza z gorgonzolą i gruszką

Dietetyczna razowa pizza 

 

Chcesz cieszyć się pizzą na diecie? Szukasz idealnego przepisu na chrupiącą pizzę? Capriciosa i margarita już się znudziły? 

Coraz bardziej przekonuję się do domowej pizzy. Przynajmniej mam pewność, że ciasto jest świeże. Wiem z jakich składników jest zrobione i dodaje same ulubione składniki na wierzch. Poza tym można w niej przemycić duże ilości warzyw i kombinować ze smakami.  W niektórych przepisach na domową pizzę zaleca się odczekać godzinę aż ciasto wyrośnie. Sama nie stosuje tych metod, ze względu na to, że jestem przyzwyczajona do cienkiego ciasta i takie mi najbardziej smakuje.  Więc jaki jest… 

idealny przepis na pizzę


Mała zmiana a robi ogromną różnicę! 

Co czyni z pizzy fast food? Oczywiście ciasto z białej, pszennej mąki i wiele, wysokokalorycznych dodatków. Zmiana mąki nie przyczyni się do obcięcia kalorii jednak mąka razowa ma niższy indeks glikemiczny od białej mąki. Dzięki temu taka razowa pizza posłuży nam na dłużej jako syty posiłek.

 

Za wszystkim stoi błonnik. 

Mąka sitowa, graham czy razowa różnią się typem. Określa on w jakim stopniu mąka jest “zanieczyszczona” otrębami. Im wyższy typ tym więcej otrąb, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Pełnią funkcję prebiotyków, o których pisałam już w artykule o zdrowych jelitach.  

 

razowa pizza z rukolą

Kilka ważnych rad na temat domowej pizzy

 

  • Przygotowanie ciasta wymaga nie tyle co umiejętności a czasu. Dlatego zachęcam do przygotowania ciasta na pizzę na zapas. Taki wyrób można przechowywać do 2 miesięcy w zamrażalniku. Najlepiej użyć do tego specjalnych woreczków do mrożenia – łatwiej później wyciągnąć zawartość. Jeżeli chodzi o proces wyrastania ciasta (gdy go stosujecie), to najlepiej zrobić to przed zamrożeniem. Następnie ciasto trzeba podzielić na równe części tak aby później nie rozmrażać całości. Aby szybko rozmrozić ciasto, należy włożyć je na noc do lodówki a na drugi dzień będzie gotowe do pieczenia. 
  • Przed wyrabianiem ciasta na pizzę, ważne jest wcześniejsze nagrzanie piekarnika do maksymalnej temperatury.
  • Ciasto jest gotowe jeżeli ładnie odchodzi od rąk. Gdy się zbyt klei – dosyp mąki, gdy nie da się go rozłożyć na blaszce – dolej odrobinę wody i wyrabiaj dalej. 

Przepis na razową pizzę z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi

razowa pizza z gorgonzolą

Składniki

/1 razowa pizza/

Składniki na okrągłą blachę o Ø26 cm

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży
niepełna szklanka ciepłej wody
szczypta cukru

SOS POMIDOROWY

passata pomidorowa lub domowy przecier pomidorowy
+ zioła prowansalskie + sól + pieprz

DODATKI
125 g mozzarelli (jedna kulka)
50 g sera gorgonzola
½ gruszki
¼ czerwonej cebuli
rukola i orzechy włoskie na wierzch

 

Dietetyczna pizza na razowym spodzie z gruszką i orzechami

Nastaw piekarnik na maks. temperaturę pieczenia.
Zrób zaczyn: do miseczki wlej połowę przygotowanej wody i rozpuść w niej drożdże. Zasyp łyżką odmierzonej mąki i łyżeczką cukru. Zaczyn będzie gotowy gdy pojawi się nad nim pianka.
Mąkę i sól wsyp do dużej miski lub na stolnicę. Dodaj gotowy zaczyn i łyżkę oliwy. Wyrabiając ciasto, dolewaj porcjami wodę.

Wyrobione ciasto możesz od razu ułożyć na blaszce wyłożone papierem do pieczenia lub odstawić je w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką na 30-60 min.

Na pizzy rozłóż dodatki. Zacznij od sosu pomidorowego, później plastry mozzarelli, posiekana cebulka, następnie gorgonzolę połóż na gruszce. Na koniec posyp całość szczyptą oregano.
Piecz przez 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj rukolą i orzechami włoskimi.

* Uwaga z ilością! Gorgonzola ma tylko doprawić pizzę, stosuj jedynie jako dodatek 🙂

razowa pizza z rukolą

pizza z gruszką i gorgonzolą



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *