Przepisy

Mocno czekoladowe ciastka z  fasoli czerwonej

Mocno czekoladowe ciastka z fasoli czerwonej

Czekoladowe ciastka z fasoli to nie mój pierwszy wypiek na bazie czerwonej fasoli. Ten wdzięczy produkt solidnie wiąże składniki, dlatego ciastka z fasoli nie mają w składzie jajek. Są w 100% wegańskie, no chyba że dodasz miód, aby je posłodzić. Ogólnie jeżeli robisz je po…

Chrupiąca pizza z batata

Chrupiąca pizza z batata

Lubisz próbować nowe smaki? Warzywna pizza to nie tylko jeden z wielu instagramowych trendów. Dla mnie to coś więcej. Zawsze w takich – na pierwszy rzut oka – dziwnych przepisach, widzę szansę na lepszą jakość życia, osób które na co dzień, muszą trzymać się restrykcyjnych diet. Wcale…

Wege trend czy zdrowy nawyk?

Wege trend czy zdrowy nawyk?

8% Polaków deklaruje, że jest na diecie bezmięsnej. Trend na bycie wege jest zauważalny coraz bardziej. I to nie tylko w Internecie, ale również na sklepowych półkach pojawiło się wiele produktów, dedykowanych wyłącznie weganom. Prężnie rozwijający się przemysł spożywczy, dostarcza wiele zamienników mięsa chociażby słynny…

Bezglutenowy chleb ryżowy z czarnym sezamem

Bezglutenowy chleb ryżowy z czarnym sezamem

To nie był mój pierwszy chleb bezglutenowy. Wcześniej piekłam chleb z samych ziaren. Składał się z pestek dyni, siemienia lnianego i słonecznika. Był pyszny i bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jednak jednocześnie kaloryczny. Kolejny mój eksperyment to był chleb z kaszy gryczanej, którą namacza…

Oparzenia w kuchni

Oparzenia w kuchni

Wrzątek, para wodna, gorący olej, rant patelni czy rozgrzany ruszt grilla – każdy, kto spędza trochę czasu w kuchni doświadczył kiedyś oparzenia. Dziś radzimy, jak postępować po takim wypadku w kuchni oraz jak uniknąć blizn po oparzeniach.

Weź to na chłodno – 10 przepisów na upały

Weź to na chłodno – 10 przepisów na upały

Ostatnio moją codziennością jest temperatura w mieszkaniu przekraczająca 25°C. W tych utrudnionych warunkach walczę z pudełkami do pracy. Nie potrafię zjeść wszystkich posiłków na zimno. Jednak poniższy zestaw przepisów „na chłodno” myślę, że mi ułatwi. Jak przetrwać w upał, gdy ochota na jedzenie spada do…

Czy brązowy cukier jest zdrowy?

Czy brązowy cukier jest zdrowy?

Wyeliminowanie jakiegoś składnika z diety to długotrwały i żmudny proces. Ile razy próbowałaś ograniczać ______? Pozostawiam Tobie do uzupełnienia odpowiednim słowem. W tym miejscu możesz wpisać: mięso / białe pieczywo / drożdżówki / bitą śmietanę / kawę itd. Na jak długo się to udało? Zobacz…

Delikatny deser z truskawkami i ricottą

Delikatny deser z truskawkami i ricottą

W czerwcu człowiek składa się z koperku, młodych ziemniaczków, bobu, szparagów i… truskawek! Na każdym rogu spotykam stragany z sezonowymi owocami i warzywami. Niestety, truskawki najlepiej zjeść w tym samym dniu. Im dłużej czasu minie od ich zerwania, tym są bardziej przejrzałe i miękkie. Dlatego…

Kremowy chłodnik z awokado

Kremowy chłodnik z awokado

Wraz z czerwcem rozpoczęła się fala upałów. Jeżeli masz tak jak ja, że wraz ze wzrostem temperatury, Twój apetyt spada to dobrze trafiłaś. Nigdy nie przepadałam za chłodnikami. Pierwsze kojarzenie z tym słowem, to buraczany chłodnik litewski z jajkiem. Innych praktycznie nie znałam. A szkoda.…

Ciasto galette z truskawkami

Ciasto galette z truskawkami

Nie wiem czy ktoś bardziej ode mnie wyczekiwał truskawek! 🍓 Dzisiaj przygotowując to kruche ciasto z truskawkami, na początku nie wiedziałam, co tak naprawdę chcę przyrządzić. Miałam mnóstwo pomysłów. Świeże truskawki smakują wybornie w koktajlach z mlekiem, jogurtem i kefirem. Wersji wegańskich, z napojami roślinnymi…