Placki z cukinii z komosą ryżową

Placki z żółtej cukinii z komosą ryżową i czarnuszką ♥
Wielokrotnie przygotowywałam placki z cukinii jednak zawsze miałam problem z ustaleniem idealnych proporcji. Często się przypalały i były surowe w środku. Przez to rzuciłam wszystkie przepisy w kąt. Do czasu, gdy w ogródku znalazłam piękną, żółtą cukinię. Narodził się pomysł na kolejną, już ostateczną próbę przygotowania z niej placków. Żeby trochę odmienić poprzednie, nieudane przepisy dodałam odrobinę nowoczesności, czyli komosę ryżową. I udało się! Najwyraźniej żółty kolor przyniósł mi szczęście.
Placuszki wyszły złociste i smakowały wybornie. Ciężko się było od nich oderwać. Przygotowałam je w dwóch wersjach – smażonej i pieczonej. Osobiście wybieram tę drugą, mimo że smażone są bardziej chrupiące.
Jak ugotować komosę ryżową?
Quinoa to wdzięczny produkt, jest łatwa do przyrządzenia.
Odmierzamy pół szklanki komosy. Płuczemy ją na gęstym sitku pod zimną wodą podobnie jak kaszę jaglaną. Przelewamy, dopóki woda przestanie się pienić i będzie czysta. Następnie komosę wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku. Od tej pory odliczamy 15 min. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Najlepiej użyć do tego garnka o grubym dnie aby ziarenka się nie przypaliły. W międzyczasie możemy przemieszać komosę widelcem aby była bardziej sprężysta. Po kwadransie powinny pojawić się charakterystyczne odstające ogonki. Odstawiamy garnek z komosą na 10 min.
G o t o w e !
Przepis na placki z cukinii z komosą ryżową
Składniki
/12 sztuk/
1 cukinia ok. 300 g
2 średnie marchewki
duży pęczek natki pietruszki
1 jajko
ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
ugotowana komosa (pół szklanki suchej)
sól, pieprz, papryka chilli w proszku,
1 łyżka czarnuszki
Cukinię i marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól pół łyżeczki i odstaw na 15 min, aż cukinia puści wodę. Następnie przy użyciu ściereczki dokładnie odciśnij powstałą wodę.
Do startych, odciśniętych warzyw dodaj drobno posiekaną pietruszkę i cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, przyprawy i czarnuszkę. Dokładnie wymierzaj i wrzuć komosę. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
⇒Wersja fit – Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj placki i wstaw do piekarnika na 180°C. Pieczemy 30 min.
⇒Wersja chrupiąca – Wlej olej, tak aby zakrywał dno patelni. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru. Placki powinny być dosyć cienkie, by nie były surowe w środku. Uwaga! Komosa może wystrzelić i oparzyć. Najlepiej użyć przykrywki.
Wspaniale smakują z kremowym serkiem typu Philadelphia i w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.