Puszysty piernikowy omlet ze śliwką

Święta, święta…
Piernikowy omlet wkracza na mój talerz a jego cudowny zapach przypomina zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Do wyjątkowych chwil przy stole został niecały miesiąc. Kto odlicza wraz ze mną? Z pewnością do tego pomocny okaże się kalendarz adwentowy. Ostatnim hitem okazuje się kalendarz z winem. Jeżeli w sprzedaży jest w komplecie z czerwonym wytrawnym to jeden egzemplarz rezerwuję dla siebie! ♥
Czas lukrowanych pierniczków
Tak jak wspomniałam został jedynie miesiąc do świąt, więc wszystkim wielbicielom pierniczków zachęcam zakasać rękawy i rozpocząć produkcję świątecznych pierniczków. Najlepiej smakują po kilku tygodniach od upieczenia. Ja swój autorski przepis dopiero dopracowuję i na pewno się nim z Wami podzielę. Będzie to zmieniony przepis na “fit” pierniczki świąteczne. W święta trzeba ucinać kalorie na czym tylko się da i to najlepiej bez zbędnych wyrzeczeń!
Bez mąki, bez cukru – piernikowy omlet
Przepis na piernikowy omlet jest bardzo prosty. Wystarczy zblendować wszystkie potrzebne składniki i voilà. Wychodzi tak puszysty i delikatny, że konsystencją przypomina biszkopt. Przepis na omlet jest bez mąki i bez cukru! A mimo to przygotowuję go gdy mam ochotę na coś słodkiego. Dodatek dojrzałego banana wystarczy aby nadać mu naturalnie słodki smak. Oprócz wersji piernikowej jem go często z jogurtem i dżemem. Poza tym uwielbiam omlet z masłem orzechowym. To najczęściej na śniadanie ze względu na dużą dawkę kalorii.Tak przygotowany omlet często pakuję do pudełka na wynos. To zdecydowanie lepszy wybór od ciastek, drożdżówki czy pączka.
PRZEPIS NA PIERNIKOWY OMLET ZE ŚLIWKĄ
Składniki
/1 duża porcja/
2 jajka
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 dojrzały banan
przyprawy w proszku: szczypta imbiru, cynamonu/ można użyć przyprawy do piernika
śliwki, nektarynka/jabłko, aronie
Piernikowy omlet ze śliwkami
Rozbij jajka, dodaj banana, płatki owsiane, kakao i przyprawy. Całość dokładnie zblenduj.
Ciasto wylej na rozgrzaną patelnię z roztopionym dowolnym tłuszczem.
Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Po kilku minutach, najczęściej czuć już wspaniały zapach przypraw, odwróć omleta. Poczekaj aż górna część będzie zwarta, zanim go obrócisz.
Aby omlet odpowiednio się dopiekł użyj proporcjonalnie dużej patelni.
Udekoruj obranymi śliwkami, startym jabłkiem i aronią. Posyp pudrem z dowolnego słodzika.

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.
Mmmm…. pyszne. Koniecznie spróbuje tego przepisu 🙂
Super pożywne śniadanko na trudny dzień. Na pewno dam znać jak mi wyszło 🙂