Pierniczki z miodem

Pierniczki z miodem

Odwiedziłam 5 sklepów, ale w żadnym nie znalazłam świątecznych kształtów do wycinania pierniczków. Może polecicie mi sprawdzony sklep czy lepiej od razu zamawiać w Internecie? Posiłkowałam się stempelkiem z reniferem. Moje ambicje nie zostały zaspokojone, więc w ten weekend produkcja świątecznych pierniczków zostanie wznowiona. Minął tydzień od moim wypieków i pierniczki zyskują na kruchości. Czytałam, że używając prawdziwego miodu, ten proces zachodzi dłużej. Jednak domowe gospodynie maja na to swoje sposoby. Słyszeliście o pozostawieniu pierniczków przy otwartym oknie, najlepiej w deszczowy dzień? Albo włożeniu jabłek do pojemnika z piernikami? Wydaje mi się to dość ekstremalne. Najwyraźniej moje zebrały wilgoć z powietrza. 

Taśma produkcyjna świątecznych pierniczków, była blisko nieskończoności. Na szczęście, pieką się one bardzo krótko. Najwięcej czasu zajęło mi wycinanie kształtu, co akurat w moim wykonaniu było po najmniejszej lini oporu. Mając pomocników, zwłaszcza tych najmłodszych, myślę że w ten sposób, można wspaniale spędzić czas. Jak uważacie? 

 

Inne świąteczne przepisy z bloga positiveat: 

♥ Tradycyjny makowiec zawijany

♥ Świąteczny sernik z makiem

 

pierniczki-z-miodem-positiveat

 

Świąteczne pierniczki orkiszowe


Składniki

/30 małych pierniczków/

1 jajko 

100 g masła 

6 dużych łyżek miodu

200 g mąki gryczanej

200 g szklanka mąki orkiszowej

½ łyżeczki sody

1 łyżka kakao

przyprawy 

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki suszonego imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta kardamonu

 

Przygotowanie świątecznych pierniczków orkiszowych

Wyjmij jajko z lodówki. Masło rozpuść w rondelku lub mikrofali. Jeżeli twój miód jest skrystalizowany, rozpuść go razem z masłem. Ostudź.

Mąki przesiej przez sitko, razem z sodą, kakao i przyprawami. Dodaj jajko, masło i miód. Zacznij wyrabiać ciasto. 

Ciasto owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 180°C. W tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj na bieżąco świąteczne kształty pierniczków. 

Pierniczki pieką się ok. 10 minut, w zależności od grubości. 

Jeżeli dodatkowo ozdabiasz pierniczki lukrem, zwróć uwagę, że aż 3 łyżki cukru pudru, to 1 łyżka lukru. Lukier jest bardzo kaloryczny, dlatego decydując się na ozdabianie, nie lukruj całych pierniczków, a kilka sztuk pozostaw suche. 

Wesołych świat! 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *