Pierniczki z miodem

Odwiedziłam 5 sklepów, ale w żadnym nie znalazłam świątecznych kształtów do wycinania pierniczków. Może polecicie mi sprawdzony sklep czy lepiej od razu zamawiać w Internecie? Posiłkowałam się stempelkiem z reniferem. Moje ambicje nie zostały zaspokojone, więc w ten weekend produkcja świątecznych pierniczków zostanie wznowiona. Minął tydzień od moim wypieków i pierniczki zyskują na kruchości. Czytałam, że używając prawdziwego miodu, ten proces zachodzi dłużej. Jednak domowe gospodynie maja na to swoje sposoby. Słyszeliście o pozostawieniu pierniczków przy otwartym oknie, najlepiej w deszczowy dzień? Albo włożeniu jabłek do pojemnika z piernikami? Wydaje mi się to dość ekstremalne. Najwyraźniej moje zebrały wilgoć z powietrza.
Taśma produkcyjna świątecznych pierniczków, była blisko nieskończoności. Na szczęście, pieką się one bardzo krótko. Najwięcej czasu zajęło mi wycinanie kształtu, co akurat w moim wykonaniu było po najmniejszej lini oporu. Mając pomocników, zwłaszcza tych najmłodszych, myślę że w ten sposób, można wspaniale spędzić czas. Jak uważacie?
Inne świąteczne przepisy z bloga positiveat:
♥ Tradycyjny makowiec zawijany
Świąteczne pierniczki orkiszowe
Składniki
/30 małych pierniczków/
1 jajko
100 g masła
6 dużych łyżek miodu
200 g mąki gryczanej
200 g szklanka mąki orkiszowej
½ łyżeczki sody
1 łyżka kakao
przyprawy
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki suszonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
Przygotowanie świątecznych pierniczków orkiszowych
Wyjmij jajko z lodówki. Masło rozpuść w rondelku lub mikrofali. Jeżeli twój miód jest skrystalizowany, rozpuść go razem z masłem. Ostudź.
Mąki przesiej przez sitko, razem z sodą, kakao i przyprawami. Dodaj jajko, masło i miód. Zacznij wyrabiać ciasto.
Ciasto owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180°C. W tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj na bieżąco świąteczne kształty pierniczków.
Pierniczki pieką się ok. 10 minut, w zależności od grubości.
Jeżeli dodatkowo ozdabiasz pierniczki lukrem, zwróć uwagę, że aż 3 łyżki cukru pudru, to 1 łyżka lukru. Lukier jest bardzo kaloryczny, dlatego decydując się na ozdabianie, nie lukruj całych pierniczków, a kilka sztuk pozostaw suche.
Wesołych świat!

Cechuje ją pełen profesjonalizm i gotowość do działania. Zdrowie stawia na 1. miejscu.
Kocha tworzyć i dlatego tę miłość realizuje w jadłospisach i gotowaniu.
Zakochana w kuchni vege, szuka idealnego zamiennika bezy Pavlovy.