Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi to alternatywa dla osób niechętnie sięgających po tradycyjne, gotowane pierogi. Osobiście należę do tej grupy. Pieczone pierogi nie wymagają tak długiego i intensywnego wałkowania ciasta. Dodatkowo nie rozklejają się, ciasto wychodzi idealnie kruche i zdecydowanie to zdrowsza wersja. Wspaniale smakują do barszczu czerwonego. Przepis jest bardzo prosty, pierożki wychodzą kruche i delikatne. Do swoich pierogów użyłam dwóch rodzai mąk: żytniej i pszennej. Warto nastawić się na upieczenie większej ilości, bo przygotowanie jest dość czasochłonne ze względu na czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta czy ugotowanie kapusty. Z podanej ilości składników wychodzi 24 sztuk. Nadmiar upieczonych pierogów można spokojnie zamrozić. 

Farsz z kiszonej kapusty i grzybów

Swoje pierożki wypełniłam farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. W zależności od pożądanego smaku pamiętaj aby kapustę wypłukać w zimnej wodzie by straciła na kwasowości.  

pieczone pierogi

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami


Składniki

/24 sztuki/

CIASTO
250 g mąki
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
25 g masła
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego
15 g świeżych drożdży
jajko do posmarowania

FARSZ
250 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
garść suszonych grzybów

 

Pieczone świąteczne pierogi

Zrób zaczyn drożdżowy: pokrusz drożdże, zasyp łyżeczką cukru i mąki i wymieszaj w małej ilości ciepłego mleka (nie może być ani za zimne ani za gorące).Odstaw do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i posiekaj z masłem. Dodaj jajko wymieszaj a następnie dodaj jogurt i na końcu zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, tak aby odchodziło od rąk. Dla ułatwienia podsypuj mąką. Odstaw do wyrośnięcia i przykryj ściereczką na ok. 1 h.

Grzyby zalej wrzątkiem, odczekaj 20 min aż zmiękną. Kapustę przepłucz, posiekaj wrzuć do garnka. Marchewkę zetrzyj na tartce, cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do garnka z kapustą wlej wodę z grzybów i podgotuj. Dodaj pokrojone grzyby i podsmażone warzywa. Gotuj pod przykryciem 40 min. Dla smaku można wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj i wytnij okrągły kształt. Do środka włóż łyżeczkę ostudzonego farszu i sklej pieroga. Brzegi ugnieć widelcem tak aby się nie rozklejały. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz na papierze do pieczenia w 180 stopniach przez ok. 15-20 min.

pieczone pierogi

pierogi pieczone



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *